GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Elődeink tévé nélkül sem unatkoztak nyáron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

- Sajnálom azokat, akik a múlt század elején Felsőbányán laktak, mert akkor még nem volt unaloműző tévé, rádió és internet - jegyezte meg nemrég egy 25 éves felsőbányai ismerősöm.


Korabeli tudósításokra, levelekre támaszkodva megállapítottam, hogy a XIX. század végén és a múlt század elején városunkban élénk társadalmi élet zajlott, és a helybeliek, valamint a Budapestről és más városokból idelátogató nyaralók a társas szórakozás számos fajtájából válogathattak.
Napjaink elgépiesedett világában sokan elidegenednek családjuktól, ismerőseiktől, és a tévé, az internet rabjaiként már nem kötődnek a helyi közösséghez.
A XIX. század végén és a XX. század elején a nyári társas élet kedvelt helye volt a Petőfi-liget. Például 1897 júliusában a liget tánctermében jótékony célú batyus mulatságot rendeztek. Anti, a cigányprímás hajnalig húzta a talpalávalót.
Néhány év múlva a Keleti Kárpát Egyesület tagjai az Osztrák-Magyar Monarchia több városából látogattak el Felsőbányára. Először a szennyezéstől mentes Bódi-tó, a Fekete-hegy és a Gutin bűvölte el őket, a kristálytiszta levegő és víz erősítette testüket, lelküket, majd a Petőfi-ligetben 120 személyes vacsora várta õket. A bőséges, ízletes vacsora után kivitték a lócákat és az asztalokat a teremből, és kivilágos-kivirradtig ropták a csárdást és keringőztek. Másnap zöld zsalugáteres, hűvös nappali szobákban a hölgyek báli élményeikről csevegtek. Fejüket csóválva beszélgettek arról, hogy a társas vacsora után az egyik kéjenc városi hivatalnok megcsípte az egyik telt idomú szakácsnőt.
1897. július 8-án, vasárnap reggel tíz órakor Hollósy Simon vezetésével 10 festő kapaszkodott fel a Bódi-tóhoz. Szomjúságukat az Angyal-csorgó jéghideg vize csillapította.
- Csak egy pohárral igyatok belőle, ha énekelni is akartok - figyelmeztette Hollósy azokat a festőket, akik először ittak a forrás vízéből.
Amíg egy üstben 20 kiló marhahúsból gulyást főztek, a művészek dalolva csodálták a festői tájakat.
Az egyik távoli városból érkezett festő megjegyezte, hogy Felsőbánya is megérdemelne egy festőiskolát.
Sok felsőbányait vozott a hegyeshegyi csorgó és a Petrezselyem-forrás, ahol terebélyes bükkfák árnyékában nemcsak forrásvízet, hanem aranysárga sikárlói bort is ittak.
A város felső részében, egy dombon, az Ambrus-tó várta a kánikula elől menekülőket. Még a múlt század ötvenes éveiben is egy tűt sem lehetett leejteni a tó strandján.
Amikor körülbelül tíz éve megtekintettem a tó helyén tátongó, fűvel benőtt gödröt és a fásszínekké átalakított öltözőfülkéket, összeszorult a szívem.
Írásomat derűs hangnemben fejezem be egy százéves vicc felidézésével.
- Az én feleségem olyan, mint egy pohár jó sör.
- Hogy érti ezt?
- Jéghideg, és habzik a szája.
Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek