GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Együttműködésre épülő munka

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A napokban több helyi és külföldi szervezet képviselője is járt a menekülteket támogató szigeti Caritas-központban, hogy közös megoldásokat keressenek a településre érkező ukrán állampolgárok nehéz helyzetének enyhítésére.


Partnerség keretében jött létre, és további, megbízható partnerségekre épít a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet menekülteknek szolgáltatásokat biztosító szigeti központja. Az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel közösen működtetett intézmény ajtaja a vámtól érkező, és a már elszállásolt menekültek számára egyaránt nyitva áll. A központ jelenleg tájékoztatást nyújt, valamint útbaigazítást biztonságos szálláshelyek és a kompetens állami hatóságok irányába, ugyanakkor lehetőséget biztosít iratok másolására és szkennelésére, továbbá a családtagokkal való kapcsolattartásra videochat által, de vállal ruhamosást és szárítást, és egy gyermekmegőrzőt is működtet.

A központ munkatársai rendszeresen frissítik a rendelkezésre álló szálláshelyek adatbázisát, hogy civilizált és biztonságos szállás felé irányíthassák azokat az ukrán állampolgárokat, akik a vámtól jönnek. Ugyanakkor a biztonságos szállítási lehetőségek terén is tájékoztatást nyújtanak, megelőzve ezáltal azt, hogy elkeseredett, kiszolgáltatott személyek az embercsempészek áldozataivá váljanak. 

Az ott dolgozók figyelemmel követik az állami rendelkezéseket is, amelyek a menekülteknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedését támogatják, valamint a gyermekeknek az oktatásban való részvételét teszik lehetővé, ezekről is tájékoztatva a központhoz fordulókat. 

„Az épület, a felszerelés, mindaz, amit fizikailag látunk csak egy része a barátságos környezetnek, amelyben fogadjuk az intézményünk küszöbét átlépő ukrán állampolgárokat. A másik része az emberi szeretet, amely nem hiányozhat egy ilyen helyen, ezen a téren mind a Caritas munkatársai, mind az önkénteseink nagy tapasztalattal rendelkeznek, és egy plusz lelki komfortot biztosítanak a nehézségekkel küzdőknek” – állítja dr. Adrian Danciu, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesület képviselője. 

Működésének első napjaiban a központot több helyi és külföldi szervezet munkatársai is felkeresték, hogy egy hosszú távú, hatékony együttműködés alapjait fektessék le. 

Március 10-én, csütörtökön, Daniel Drimbe helyi baptista lelkipásztor révén egy ötfős önkéntescsapat látogatott el az intézménybe, a németországi Hoffnungswerk egyesület részéről, hogy megismerkedjenek annak szolgáltatásaival és megtudják, milyen konkrét igényeik vannak a kedvezményezetteknek. „Az egyesület célja minél több embernek segíteni minél rövidebb idő alatt, szigeti központokkal együttműködve. A Hoffnungswerk önkénteseket tud küldeni a helységbe, akik hosszú távon támogatják a központok aktivitását, és ott és úgy segítenek, ahol és ahogyan erre a legnagyobb szükség van” – tájékoztatott Răzvan Lucaci, a csoport tolmácsa. 

A háború útjából menekülők segítésével párhuzamosan a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet mindent megtesz azért, hogy a Szatmár és Máramaros megyében működő intézményeinek közel 1900 ellátottja továbbra is minden szükséges szolgáltatásban részesüljön. „A szociális központjainkban, így a máramarosszigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központunkban folyó tevékenységünk is úgy zajlik, ahogyan azt elterveztük még béke idején. Ellátottaink ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, amelyeket eddig is, nem kell érezniük, hogy háború van” – állítja dr. Román János, a szervezet vezérigazgatója. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek