GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Egy hazafi múltja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Büszkén jelentem ki, hogy falunkban, Szamosardón még mindig találunk egy olyan embert, aki a hazáért harcolva túlélte a II. világháború vérfürdõs idõszakát. A 93. életévét már túllépõ id. B. Tóth János („Kökény Jankó”) beavatott engem is annak az idõszaknak a rejtelmeibe.


Bár életének errõl a szakaszáról nem éppen a leglelkesebb szavakkal beszélt, ami érthetõ is, hiszen azokat az éveket a kínok és halálos lemészárlások sorozata és a magyar bakák drága kiöntött vére jellemezte.

Az általa elmondottakból kiderült, hogy 1944. októberében sokadmagával Zilahra ment három hónapi katonai szolgálatra. Ezután elküldték õket a dunántúli frontra, ahol erejükhöz mérten próbálták visszaszorítani a túlerõben levõ orosz seregeket. Rengeteg áldozatot követelt e vérengzés, mégis bátor, hazaszeretettõl fûtött katonáink nem adták fel.

Bár õ maga is bajtársaival együtt fogságba került, elõször a szegedi Csillag-börtön hideg falai közé, de túlélték. Tavasz felé átadták a börtönt az oda irányzott raboknak. Ezután, hogy „szabadokká váljanak”, kényszermunkára küldték õket a kijelölt helyekre. Polgártársunkat Szibéria leghidegebb szegletébe. Télen, nyáron, 4 éven keresztül úgymond favágóként, de tulajdonképpen rabszolgaként várta a szabadság madarát, egészen 1949-ig, amikor is végre hazatért szülõfalujába.

Mi, szamosardóiak rendkívül büszkék vagyunk a mi egyetlen életben levõ II. világháborús polgártársunkra, akinek csak annyi volt a „bûne”, hogy magyar hazáját próbálta védeni. (Fóris Henrietta)

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek