GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Egy felsõbányai negyvennyolcas nemzetõr visszaemlékezései

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Felsõbányára 1848-ban március végén jutottak el az elsõ hírek a forradalom pesti eseményeirõl. A római katolikus és a református templomban hálaadó istentiszteletet, a városházán pedig népgyûlést tartottak, majd megszavazták a gyalogosokból és lovasokból álló nemzetõrség felállítását.


A megyei önkéntesekkel Petõfi szeptemberben Színfalván találkozott, aztán november elején gróf Teleki Sándor néhány napig Felsõbányán tartózkodott. A város polgárai szintén õsszel pénzzel, arannyal, ezüsttel, kötszerrel, társzekerekkel és élelmiszerekkel támogatták a szabadságharcosokat.

A szabadságharcban 72 felsõbányai honvéd vett részt. 1898-ban a még élõ 10 agg nemzetõrt a városháza elõtti piactéren ünnepelték.

Napjainban is kegyelettel emlékezünk a forradalom felsõbányai hõseire. 1999. októberében avatták fel a római katolikus temetõben a helyi polgárok az RMDSz által létesített kõtárat, amelyben Jeszenszky Márton szabadságharcos honvédfõhadnagy síremlékét is õrzik.

A Megyei Múzeum könyvtárában a Nagybánya és vidéke hetilap 1880. áprilisi és májusi számaiban fedeztem fel egy felsõbányai nemzetõr visszaemlékezéseit. A honvéd visszaemlékezéseit nem írta alá. Eddig nem tudtam kideríteni, hogy kinek köszönhetjük ezt az értékes kordokumentumot, amelynek elsõ részét teszem közzé hetilapunkban. (Boczor József)

 

Nemzetõri élményeimbõl

 

Harsányan pergett a dob, riadót ütvén Felsõbánya utcáin 1848. november 7-én reggeli 7 óra után. Kötelességszerûen vállamra vevén belga szerkezetû szuronyos muskétámat, felcsatolám tölténytáskámat és siettem a városházához további parancsot veendõ. Ott többen gyûltünk össze, és tudtunkra adatott, miszerint fél óra múlva a gyûlõ dobolás után a nemzetõrök felszerelten és készen sorakozzanak a városháza elõtt...

Visszatértem szállásomra, megmondtam nõmnek, hogy indulnunk kell; õ alig érkezett reá, hogy egy csirkét megkopasztani, és azt egy darab kenyérrel és szalonnával  a hatvan töltény mellett még némi ûrt engedõ táskámba beszuszolni, és máris szólott a gyûlõ, mire egy Isten veled! után sebes léptekkel haladtam a városházához, honnét sorakozásunk után 4 dob pergése és Petõfi Talpra magyar riadójának eldanolása mellett Bajfalun át déltájban Surgyefaluba érkeztünk.

Itt a temetõben megállapodva találtunk mintegy 900 fõnyi szatmármegyei, többnyire csak lándzsás nemzetõrt õrnagyukkal és tábori lelkészükkel...

Dél lévén, mi is a tüzek közé telepedtünk, s ki-ki falatozott, abból, amit hozott. Csirkémet egy nemzetõr töltõvesszõjére szúrta, s egy máglya mellett forgatván szénné égette, majd azt kérdé tõlem, hogy elég-e már.

- Bizony nemcsak elég, hanem el is égett - felelék...

Ebéd után kiadta az õrnagy parancsait, melyek szerint õ, a tábori lelkész és a csapat zöme, a központot képezve az országúton vonuland elõre, a felsõbányai nemzetõrök fele pedig a kapniki patak melletti oldalon a balszárnyat, a másik fele pedig az erdõben haladó jobb szárnyat képzendik úgy, hogy egy-egy lándzsa mellett egy lõfegyveres nemzetõr csatárláncban elõre nyomuljon Laczmonya faluig, hol a két szárny ismét a csapat zömével egyesüljön...

Bényavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek