GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Ebola: Összehívták az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottságát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kétnapos ülést kezd szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága, hogy megvitassa a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt szükséges intézkedéseket - közölte az ENSZ egyik szóvivője.


A rendkívüli tanácskozás célja a javaslatok szerint kinyilvánítani, hogy a járvány nemzetközi aggodalomra okot adó vészhelyzetet teremtett az egészségügyi intézményrendszerben, s ennek megfelelő ideiglenes intézkedéseket javasolni a járvány nemzetközi terjedésének megfékezésére - tette hozzá.

„A WHO adatai szerint augusztus 1-jéig 1603 ebolás esetet regisztráltak Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, beleértve a négy országban bekövetkezett 887 halálos áldozatot” - mondta napi sajtótájékoztatóján Vannina Maestracci, a világszervezet helyettes szóvivője. Maestracci hozzátette, hogy július 31-én és augusztus 1-jén két nap alatt 163 új megbetegedést és 61 Ebola okozta halálesetet jelentettek.

Az amerikai kormány Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége közben Washingtonban bejelentette, szakértői missziót küld Nyugat-Afrikába, hogy segítséget nyújtson a térség országainak az Ebola-járvány elleni küzdelemben. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint a mintegy 60 fősre tervezett amerikai misszióban az ügynökség munkatársai mellett a védelmi és az egészségügyi tárca, a különböző szociális szolgálatok, valamint a járványmegelőzésért felelős szövetségi központok szakemberei vesznek majd részt.

A washingtoni külügyminisztérium irányítása alá tartozó ügynökség emellett 5 millió dollárt különített el az Ebola-járvány elleni küzdelemre Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, s további 2,1 millió dollárt bocsát a WHO rendelkezésére, hogy a szervezet több mint 30 orvost és más szakembert küldhessen az érintett országokba.

A Sierra Leone-i elnöki hivatal kedden bejelentette: több száz katonát vezényelt az ebolás betegeket befogadó központokhoz, hogy betartassák az elkülönítésükre hozott intézkedéseket.

Egy elnöki tanácsadó magyarázata szerint az elővigyázatossági lépés azt szolgálja, hogy „elrettentsék a családtagokat és barátokat az ebolás betegek kórházakból való erőszakos, orvosi beleegyezés nélküli elszállításától, amire az ország több részében volt már példa, beleértve a fővárost is”.

A közlemény nem tér ki arra, hogy hová vezényelnek katonákat, a betegeket elkülönítő karanténok többségét azonban az ország Guineával és Libériával határos keleti felében alakították ki.

Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i elnök augusztus 1-jén rendelt el egy sor rendkívüli intézkedést az esetek 60 százalékában halállal járó Ebola-járvány miatt, köztük a betegek szigorú elkülönítését és az egészségügyi dolgozók rendőri kíséretének biztosítását. Felhatalmazást adott továbbá a feltételezett betegek elszállítását lehetővé tevő házkutatásokra.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek