GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Csütörtök éjféltől vesztegzár alá kerül Szatmárnémeti

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Csütörtök éjféltől két hétre vesztegzár alá kerül Szatmárnémeti - jelentette be kedden Radu Bod Szatmár megyei prefektus.


Szatmárnémeti fertőzöttségi szintjéről hetek óta nem lehetett adatokat megtudni, ezért bombaként robbant, és mindenkit sokkolt az a keddi bejelentés, hogy a megyeközponton már 7,45 ezrelék a koronavírusos fertőzöttek aránya, így csütörtök éjféltől két hétre vesztegzár alá kerül a város.

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal és a megyei közegészségügyi igazgatóság kommunikációja már a járvány kezdetétől nehézkes és titkolózós volt, csak a legszükségesebbeket közölték a sajtóval és azon keresztül a lakossággal. Beszédes adat, hogy a fertőzöttségi szinttel kapcsolatosan legutóbb november 3-án, azaz két hete adtak ki információt, akkor a város fertőzöttségi szintje 3,127 ezrelék volt, ami mostanra 7,45–re emelkedett. Több mint 4000 fertőzött a megyében Országos szinten Szatmár megyében volt hosszú hónapokon keresztül a legalacsonyabb betegszám, az utóbbi időben azonban a közösségi terjedés itt is felgyorsult, november 17–én is 154 új esetet jegyeztek. A  járvány kezdete óta 4030 koronavírusos fertőzöttet tartanak hivatalosan nyilván, a 2123 gyógyult és 51 elhunyt mellett, a megye fertőzöttségi szintje pedig 4,48 ezrelék. A  nagykárolyi városi kórházban, valamint a Szatmár megyei sürgősségi kórházban fenntartott 32 intenzív terápiás ágy mindegyike foglalt. Valószínűleg ez utóbbi is közrejátszott abban, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság elrendelte Szatmárnémeti lezárását november 19-én éfjéltől két hétre.

Mivel jár a vesztegzár?

A „lezárás” elég sok mozgásteret hagy a lakosság számára, a prefektúra közleménye hangsúlyozza is: nem elzárni akarják a város lakóit, csak arra szeretnék ösztönözni őket, hogy célirányosan, dologrendezősen járjanak csak ki. Nyitva maradnak a templomok, a miséket, istentiszteleteket meg lehet tartani a templomokon belül, illetve kívül is, viszont csak azon hívek vehetnek részt rajtuk, akiknek lakcíme/ideiglenes lakcíme a megyeközpontba szól. Az esküvők, keresztelők, temetések is megtarthatók a templomban maximum 16 fő részvételével; polgári esküvőn beltérben 10, kültéren 20 személy vehet részt.

Nyitva maradnak az élelmiszerpiacok is, bezárnak viszont az edzőtermek, nem fogadhatnak vendéget az éttermek, gyorsétkezdék, kifőzdék, amelyek esetében csak elvitelre/házhoz szállításra működhet a konyha. Az éjszakai kijárási tilalom is egy órával korábban elkezdődik, 22–06 óra között érvényes. Az átutazás engedélyezett a városon, viszont tilos bárhol is megállniuk a nem szatmárnémeti lakhellyel rendelkezőknek. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek