GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Brutális összegből indítaná újra a gazdaságot az Orban-kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint 3400 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és bentlakás megépítése szerepel a többi között az Orban-kormány tíz évre szóló gazdasági programjában. A kabinet szerdán mutatja be a több mint százmilliárd eurós, a gazdaság újraindítására vonatkozó tervét Klaus Iohannis jelenlétében.


Az összeg 80 százalékát közlekedésfejlesztésre, egészségügyre, tanügyre és energiaügyi fejlesztésekre fordítják a dokumentum szerint. A terv a kis-és középvállalkozásokra, a digitalizációra, a munkavállalók támogatására is jelentős összegeket különít el.

A több mint százmilliárd euró uniós és költségvetési forrás. A kormány a többi között számol a Romániának szánt 33 milliárd eurós helyreállítási alappal is, amellyel kapcsolatban még nincs konszenzus az Európai Unióban.  

A beruházások finanszírozása érdekében a kormány 300 millió euró induló tőkével létrehozza a Román Beruházási Alapot (FRI) és megalapítja a Nemzeti Fejlesztési Bankot (BND). A terv húsz prioritási területet határoz meg, minden területhez konkrét összegeket rendel. A dokumentum szerint közlekedésfejlesztésre 53,3, illetve 7,2 milliárd eurót szánnak. A már folyamatban lévő autópályaprojektekre, azaz 407,3 km autósztráda és gyorsforgalmi út megépítésére 4,3 milliárd eurót, 3000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út kiépítésére pedig 2020 – 2030 között 31 milliárdot különít el a terv. 3000 kilométer vasútvonalon terveznek fejlesztéseket 18 milliárd euróból. 

Metróvonalra és repterek fejlesztésére 7,2 milliárd eurót szánnak. Az összegben a kolozsvári metró is szerepel. 

A kis- és középvállalkozásoknak vissza nem térítendő támogatásként 1,13 milliárd eurót szán az Orban-kormány. A cégek és a vállalatok digitalizációjára 330 millió eurót különít el a terv.  Mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre 368 millió eurót, a földgáz- és elektromos energiahálózat bővítésére 12,48 milliárd eurót szán a program. 

Egészségügy

A projekt értelmében 2021 és 2027 között megépül az első három regionális kórház. A befektetés összértéke 1,64 milliárd euró, a következő eloszlásban: Kolozsvár - 539,59 millió euró; Iaşi - 500,35 millió euró; Craiova - 602,73 millió euró. Az említett időszakban helyi befektetéseket is eszközölnek az egészségügyben. Körülbelül 17,5 milliárd lejt fordítanak a következő célokra: 1.450 egészségügyi központ létrehozása falvakban; 25 megyei kórház; 110 városi kórház.

Oktatás

A projekt értelmében 2021 és 2027 a következő beruházásokra kerül sor az oktatási infrastruktúrában: 2.488 iskolát újítanak fel, körülbelül 6,046 milliárd lej értékben; 375 iskolában újítják fel az illemhelyeket, ennek összköltsége 31,4 millió lej. A Korai Nevelés Reformja program keretében 180, napközi rendszerű vagy egész hetes programú óvodát terveznek építeni, 148 millió euróból. Az iskolai és egyetemi bentlakások, kampuszok építése a következő terv alapján fog történni: 40 iskolai kampuszt építenek, ezekben az iskolaépületek és a bentlakás mellett sportpálya, műhelyek, laboratóriumok és étkezde is helyet kap. A befektetés összértéke mintegy kétmilliárd lej; Harminc, összesen 10.244 férőhelyet biztosító egyetemi bentlakást építenek 13 állami egyetem számára, 1,248 milliárd lej értékben.

Sport

A versenysportok tekintetében a következő befektetéseket tervezi a kabinet: 12, háromezer és harmincezer közötti férőhelyes sportkomplexum építését, 3,5 milliárd lej ráfordításával; 8 olimpiai medence építését egymilliárd lejes, valamint 5, versenyek megszervezésére alkalmas korcsolyapálya építését 300 millió lejes beruházással; 5 többfunkciós, 5000-16.000 férőhelyes sportcsarnok építését, összesen 1,2 milliárd lejből. A hobbisportolók számára a program a következő fejlesztéseket irányozza elő: 250 iskolai sportterem, 45 iskolai úszómedence és 400 iskolai sportközpont építését 5,5 milliárd lejből; 10, olimpiai sportok gyakorlására alkalmas sportközpont építését kétmilliárd lejből - a központokban edzőtermek, iskola, bentlakás, étkezde, edzőképző, orvosi rendelő kap helyet.

Szociális juttatások

Tanszerek, ruhák és cipők vásárlására használható utalványokat tervez adni a kormány 400 ezer, szerény jövedelmű családból származó iskolásnak - ez is szerepel a kabinet országos befektetési és gazdaságfellendítési tervében, amelyet szerda este ismertetnek. Az intézkedésre 30 millió eurót szán a kormány. A dokumentum értelmében ugyanakkor élelmiszerekből, illetve higiéniai termékekből álló csomagokat kapnak majd a szerény jövedelmű, a szegénység kockázatának kitett családok. Erre 225 millió eurót fordít majd a kormány a terv szerint, és 1,18 millió személy részesülnek a csomagokból. A garantált minimális jövedelemnél kevesebb pénzből élő, 75 éven felüli személyek meleg ételre fordítható utalványokban részesülnének a kormány terve szerint. Az intézkedésnek 250 ezer kedvezményezettje lenne, a kezdeményezésre 100 millió eurót fordít a kabinet. 

Vállalkozások

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt - olvasható a dokumentumban.  A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására. A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból.

A kis- és középvállalkozások digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start - UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek