GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Brüsszeli támadás: folytatódik a hajsza a negyedik merénylő után

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A belga kórházak intenzív osztályain 61 embert ápolnak a keddi merényletek után. A merényleteknek eddig 31 halottja van, de az ország egészségügyi minisztériuma szerint még nőhet az áldozatok száma. Egy merénylő még szabadlábon van. A török hatóságok állítólag egyszer már letartóztatták terrorgyanúval az egyik öngyilkos robbantót. A szerdai nap összefoglalója.


A belga egészségügyi minisztérium kiadott egy összesítést az áldozatok és a sebesültek számáról. 

A támadásnak eddig 31 halottja van. Ez a szám még nőhet a minisztérium közleménye szerint.
61 sebesült fekszik még valamelyik kórház intenzív osztályán.
Összesen 150-en vannak még mindig kórházban.
A sebesültek száma összesen 300 (korábban csak 270-ről lehetett tudni).
4 sérült kómában van. Van, akit az orvosok mesterségesen tartanak kómában.
A sebesültek és halottak több mint 40 ország állampolgárai.

Szerda este még 800-an vártak arra, hogy hazajussanak Belgiumból. Ők azért ragadtak az országban, mert a Zaventem repülőtér leállt. Kedden este 2200 embert kellett elszállásolni a reptér kiesése miatt Belgiumban.

A tettesekről is több fontos információ derült ki szerdán. Ketten közülük egy testvérpár: egyikülk neve Ibrahim el-Bakraoui, a fivérét Khalid el-Bakraouinak hívják. Ibrahim a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát, Khalid pedig a metróban követett el öngyilkos merényletet. Az Interpol fotót is közzétett a testvérpárról.

A rendőrség korábban kereste már őket a párizsi merényletek miatt. Ibrahimot 2015 júniusában letartóztatták Törökországban, mert Szíriába igyekvő külföldi harcosnak tartották. A belga állampolgárságú férfit végül kiutasították, saját kérésére Hollandiába. A török terrorhelárítás egyik névtelenül nyilatkozó tisztje azt állította a The Guardiannek, hogy a belga hatóságok végül elengedték a férfit, mert

nem tudták kapcsolatba hozni a terrorizmussal. 

A repülőtéren Ibrahim Bakraoui mellett még két másik támadó is felbukkan a biztonsági kamerák felvételein. Egyiküket valószínűleg Najim Laachraouinak hívják, és ő is felrobbantotta magát a repülőtéren. Ezt írja a De Standaard című belga lap, és az AFP francia hírügynökség is. Korábban az terjedt el, hogy ő az a férfi, aki elmenekült a repülőtérről a robbantások után, és hogy elfogta a rendőrség. A negyedik, valószínűleg életben lévő merénylő nevét egyelőre nem lehet tudni.

A Bakraoui-fivérek már korábban is követtek el különböző bűncselekményeket, rendőrségi ügyeik is voltak. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, ahol a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam lakott az utóbbi hónapokban. Ibrahim végrendeletét egy laptopon találták meg. Azt üzente, hogy felrobbantja magát, mielőtt elkapnák a rendőrök. Állítólag édesanyjának címezte a hangüzenetet.

A laptopot egy kukában találták meg a fivérek lakóhelyének közelében.

A lakásukban házkutatást is tartottak. A rendőrök tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak. A robbanószer neve TATP, a terroristaszlengben a "sátán anyjának" is nevezik. A Politico szerint az anyagot könnyen beszerezhető vegyszerekből lehet előállítani, sem a bombakereső kutyák, sem a detektorok nem jelzik a jelenlétét. Ilyen anyagot használtak tavaly novemberben a párizsi terrortámadást végrehajtó terroristák is - közölte szerdán a belga ügyészség.


index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek