GaGa
2024. július 25., csütörtök Kristóf, Jakab napja
árfolyam:
1 euro = 4.9690 RON
1 dollár = 349.4549 RON
100 forint = 0.0547 RON

Brüsszel is gyorsabb magyar gazdasági növekedést vár

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Bizottság a novemberben előrejelzett 2,6 százalékkal szemben idén 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon téli gazdasági elemzésében. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a korrekció is mutatja, hogy a tavaly év végén kötött hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően gyorsulhat a magyar gazdaság.


A szaktárca közleményében rámutat: a bizottság prognózisa így már közelít az NGM decemberi makrogazdasági és költségvetési kitekintésében közzétett várakozásaihoz. A tárca 2017-ben 4,1 százalékos, 2018-ra 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolt.

Felidézi: a kormány, a munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodás 2017-ben és 2018-ban minimálbér- és garantált bérminimum emelést, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, a társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét, továbbá a 2018-at követő években a reálbér-növekedéstől függő további munkáltatói adómérséklést tesz lehetővé.

A jelentős adócsökkentések és béremelések eredményeként hat év alatt 40 százalékkal növekedhetnek a reálkeresetek Magyarországon, amely az életszínvonal további emelkedését jelentheti. A bérmegállapodással elkezdődik a felzárkózás az uniós bérekhez, a munkáltatói adóterhek csökkentésével pedig hat év alatt a vállalkozókat terhelő adók szintje a régiós versenytárs országok szintjére mérséklődik. Az alacsony adókulcs egyértelműen versenyelőnyt és komoly vonzerőt jelenthet a vállalatcsoportok beruházási döntései során, a gazdaságélénkítő hatás mellett a gazdaság fehérítését is segíteni fogja.

A megállapodás érdemben befolyásolja a következő években várható makrogazdasági folyamatokat, magasabb növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot. Ezt a várakozást támasztotta alá az Európai Bizottság friss előrejelzése, amely szerint az idei 3,5 százalékos növekedés után 2018-ban 3,2 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Az elemzés kitér arra is, hogy a magyar gazdaság ezzel jelentősen, a 28 tagállam és az eurózóna átlaga felett fog bővülni, így folytatódik Magyarország felzárkózása.

A növekedést a stabilitás megőrzése mellett sikerül tovább folytatni a bizottság szerint, a magyar költségvetési hiánya idén 2,4, jövőre 2,5 százalék, azaz végig a 3 százalékos határ alatt marad. Az erősödő gazdasági növekedésnek és az alacsony költségvetési hiánynak köszönhetően csökkenő adósságrátával számol a bizottság, 2018 végére 71,2 százalék lehet a mutató várakozásuk szerint – ismerteti közleményében a szaktárca.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ULYSESSCARUSO@GMAIL.COM Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ÚJ Őszinte HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek