GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Bónis János ukrajnai hadifogsága

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kissé görnyedt, de fürgén járkáló, 82 éves Bónis Jánossal gyakran találkozom felsõbányai utcákon. Legutóbbi találkozásunkkor arra kértem õt, hogy idézze fel nekem egy ukrajnai fogolytáborhoz fûzõdõ emlékeit.


Amint a hadifogság megdöbbentõ tényeit sorolta, lelki szemeivel ismét látta a távoli Donyeck-medencét.

1945 tavaszán München mellett  esett szovjet fogságba. Bécsig gyalog  vonszolták magukat, majd egy vonat délnyugat fele, a Duna-deltában fekvõ Sfântul Gheorgheba szállította õket. A szerelvény mindegyik marhavagonjába körülbelül 80 foglyot préseltek be. Az illemhely a vagon aljába fúrt  kis lyuk volt.

Egy Donyeck-medencei fogolytáborba legyengülten, éhesen, szomjasan érkeztek. Rövid pihenés után vasárnap kivételével látástól vakulásig dolgoztak. Ha nem teljesítették a normát, csökkentették az élelmiszeradagot.

Gyomruk gyakran korgott. A savanyú káposzta, a néhány kanálnyi csalán-, borsó- és krumplileves alig csillapította az éhséget.

- Csupán a darabocska zabkenyér ízlett nekem, amelyet én mindig meg is csókoltam - magyarázta János bácsi.

Bizonyos idõ múlva erdei munkára vitték. Farkasordító hidegben és életlen fûrésszel vágta a fát. A kényszertábor õrei többször megengedték nekik, hogy makkal táplálkozzanak.

Miután viszonylag hamar elsajátította az orosz nyelvet, élete elviselhetõbbé vált, mert tolmácsként idõnként több ennivalót kapott.

A táborban orvosi rendelõ nem volt, egy orvos csak nagyon ritkán, felületesen vizsgálta meg õket.

A rongyos, vékony ruhában és átázott lábbeliben járó, alultáplált, XX. századi rabszolgákat fertõzõ betegségek tizedelték meg. A halottakat jeltelen sírokba hantolták el.

Éjszaka gyakran felriadtak, mert Sztálin „poloska-, tetû- és bolhahadserege” kínozta õket, tavasszal, nyáron és õsszel pedig „pici drakulák”, a szúnyogok szívták a vérüket.

Egyesek életunttá váltak, fásultságba merültek, mások csodát várva imádkoztak. Bónis János akaraterejét nem törték meg a testi-lelki szenvedések. Sziklaszilárdan hitte, hogy elõbb vagy utóbb szülõföldjén boldogan öleli át hozzátartozóit.

Pokoljárása 1948. május 18-án ért véget. Õt és kevés túlélõ társát egy vonat vitte a szívéhez nõtt szülõföldje felé.

- Ma már csak én és a súlyosan beteg Bölényi Mihály vagyunk az embert próbáló idõk felsõbányai tanúi. Nappal is gyakran felvillan lelki szemeink elõtt pokoli szenvedéseink, megaláztatásunk színhelye, éjszaka pedig idõnként lidércnyomásos álmainkban térünk vissza a Donyeck-medencébe, amelyet most polgárháború fenyeget - vallotta be nekem a 82 éves felsõbányai nyugdíjas búcsúzásunkkor.

Boczor József

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek