GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Bíróság elé állítják Markó Attilát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának nyolc volt tagja, köztük Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt képviselője ellen – közölte csütörtökön a vádhatóság.


A DNA többrendbeli, súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés vádjával küldte bíróság elé a kártérítési bizottság volt tagjait, akik állítólag 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A DNA a bizottsági tagokon kívül négy ingatlan-felértékelő ellen is vádat emelt. A vádlottak vagyonát zár alá helyezték.

A DNA közleménye szerint a kifogásolt kártérítéseket három különböző ülésen hagyta jóvá a restitúciós testület 2008 szeptemberében, novemberében és decemberében. Ebben az ügyben Horia Georgescut, a tisztségviselők vagyonát vizsgáló román Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnökét is előzetes letartóztatásba helyezték, akárcsak Theodor Nicolescu liberális képviselőt, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával is gyanúsítanak.

A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila megalapozatlannak nevezte az ellene megfogalmazott korrupciógyanút. A politikus múlt héten lemondott képviselői mandátumáról, miután a DNA előzetes letartóztatásához kérte a parlament hozzájárulását.

Az RMDSZ politikusa az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: nem kíván visszatérni Romániába, mert elveszette a román jogi eljárásokba vetett bizalmát, miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, most pedig a DNA csupán azért küldi a bíróság elé, mert tagja volt a kártérítéseket megítélő bizottságnak.

Az ügyet már alapfokon is a legfelső bíróság tárgyalja, mivel a román alkotmány szerint a legfőbb instancia hivatott ítélkezni, ha törvényhozók kerülnek a vádlottak padjára. 

MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek