GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Betiltották a Vasgárda és a legionárius mozgalom jelképeit

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Johannis által kihirdetett törvény közvetve a Ceaușescu-kultuszt is tiltja.


Egy csütörtökön kihirdetett törvény szerint nemcsak a Vasgárda és a legionárius mozgalom jelképeit tiltották be Romániában, hanem azoknak a kultuszát is, akiket népirtásért ítéltek el végleges bírósági határozottal valamelyik romániai vagy nemzetközi bíróságon. 

A törvény 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést állapít meg az azt megszegőknek, valamint 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetést, ha a bűncselekményt informatikai rendszereken keresztül követték el. A holokauszt tagadását 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel büntetik a törvény szerint. 

Az Adevărul anyaga szerint ez a törvény - amelyik egyébként az 1989-es forradalom napjaiban kivégzett Nicolae Ceaușescura is kiterjed, akit népirtásért ítéltek el - megváltoztatása miatt többen is elégedetlenségüket fejezték ki a kommunizmus nosztalgikusai közül. 

Crin Antonescu volt liberális szenátusi elnök, George Scutaru és Andrei Gerea liberális politikusok által 2013-ban beterjesztett tervezetetidei tavaszi ülésszakának végén fogadta el a román parlament, a jogszabály múlt csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben.

A NATO-csatlakozásra váró Romániában 2002-ben tiltották meg egy sürgősségi rendelettel az emberiesség elleni bűncselekményekért elítéltek dicsőítését és a holokauszt tagadását. Ezt a törvényt módosították többek között azzal, hogy a népirtásért elítélt személyeket is bevették azok sorába, akiket tilos dicsőíteni. 

Az államelnök egyik tanácsosa, Andrei Muraru a szövegből, amelyik egyébként nem említi meg a kommunizmust, azt emelte ki, hogy azt a Ceaușescu-kultusz ellen is hozták. A szövegben ugyanakkor a fasizmus, valamint az 1927 és 1941 közötti legionárius mozgalom szervezetei, a Mihály Arkangyal Légiója, a Vasgárda és a Mindent a Hazáért Párt tételesen is szerepelnek. 

Andrei Pleșu véleményanyagában ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény továbbra is gátolni fogja a román közbeszédben a szabad vitát az ország történetének kommunista és a fasiszta időszakáról, miközben a neofasiszták és a kommunista nosztalgikusok is patrióta-ellenességgel, valamint fasizmus-, illetve kommunizmus-pártolással vádolják a törvényt. Pleșu úgy véli, hogy ennek az oka a törvény megszövegezésében keresendő, és azt is kifogásolja, hogy a törvény nem helyez eléggé nagy hangsúlyt a kommunizmus elítélésére.

INSCOP: a románok többsége szerint Ceaușescu volt Románia legjobb elnöke 

Az Adevărul szerint Nicolae Ceaușescu és vele együtt kivégzett neje, Elena Ceaușescu az egyedüliek, akiket valaha népirtásért ítéltek el Romániában. A lap ugyanakkor azt állítja, hogy a "népirtás" a forradalom napjaiban terjesztett rémhír alapján került be azon vádpontok közé, amelyek alapján 1989 karácsonyán a rögtönítélő katonai bíróság halálra ítélte a Ceaușescu-házaspárt. 

A vádirat szerint a diktátor-házaspár hatvanezer ember kiirtásáért volt felelős. Utóbb kiderült, hogy Ceaușescu menekülése előtt, az általa elrendelt sortüzekben 306 ember vesztette életét. A lap Dan Voineakatonai ügyészt, Ceaușescu-per közvádlóját is megszólaltatta, aki szerint a rögtönítélő bíróság a diktátoron keresztül valójában az egész kommunista rendszert ítélte el, és nem kétséges, hogy a kommunisták több vonatkozásban is igazi népirtást követettek el. 

Az Adevărul felidézte, hogy az INSCOP közvélemény-kutató intézet tavalyi felmérése szerint a románok többsége úgy véli, Ceaușescu volt eddig Románia legjobb elnöke. A megkérdezettek csaknem 25%-a állította ezt, míg a hatalmat 1989 decemberében magához ragadó Ion Iliescut 19%-uk tartotta a legjobb államfőnek.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek