GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Belebukott a miniszter a fertőtlenítőbotrányba

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Legfelsőbb, államfői és kormányfői szinten kezelik az egészségügyben kialakult krízishelyzetet, miután Patriciu Achimaş Cadariu tárcavezető benyújtotta lemondását. Hétfőn megtartotta első ülését az a kormányfői munkacsoport, melynek feladata kidolgozni a kórházi biztonság helyreállítására vonatkozó stratégiát. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) eközben azt állítja, tudott és az elmúlt öt évben valamennyi illetékes hatóságot – beleértve az államfőt is – tájékoztatott a kórházi fertőzésekről és a tisztítószerek nem megfelelő voltáról.


Dacian Cioloş kormányfő látja el ideiglenesen az egészségügyi miniszteri teendőket, miután Patriciu Achimaş-Cadariu tárcavezető hétfőn benyújtotta lemondását, és a miniszterelnök jóváhagyta azt. A tárcavezető azt követően döntött így, hogy múlt héten ügyészségi vizsgálat indult a kórházi fertőtlenítőszerek ügyében, amelyek feltehetően hamisak voltak. A Mediafax hírügynökség kormányzati forrásokból úgy tudja, a távozó miniszter nem értett egyet azzal, ahogyan a kormány kezeli a kórházi fertőtlenítőszerek ügyét, és ezért nyújtotta be lemondását.

Dacian Cioloş hétfőn arról is beszámolt, hogy megtartotta első ülését az a kormányfői munkacsoport, melynek feladata kidolgozni az egészségügyi rendszerre vonatkozó stratégiát, ebben az egészségügyi államtitkárok mellett a kormányfői kancellária képviselői, külföldi intézetek kutatói, egyetemi tanárok és szakmai, illetve civil szervezetek delegáltjai is részt vesznek.

A kormányfő szerint céljuk, hogy rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki az egészségügyi rendszer biztonságának visszaállítása érdekében, míg középtávon a romániai egészségügy valós reformjára törekszenek. A testület tagjai hangsúlyozták: „elérkezett az ideje, hogy végre ennek helyzetéről beszéljünk”. Javaslataikat júniusban összesíti a kormányfői kabinet, a következő ülést csütörtökön tartják.

A kormányfői ellenőrző testület egyébként hétfőn a lakosság segítségét kérte a fertőtlenítőszer-ügy megoldásához, arra szólítva a polgárokat, osszák meg velük a kórházak állapotával kapcsolatos tapasztalatukat. Az észrevételeket az informatii@control.ro e-mail címre várják.

SRI: minden illetékes hatóság tudott a fertőzésekről

Eközben hétfőn a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) arra hívta fel a figyelmet, hogy tudott a hazai kórházi fertőzésekről, és az elmúlt öt évben mintegy száz jelentést is küldött az illetékeseknek, amelyekben a fertőtlenítőszerek nem megfelelő voltáról is beszámoltak. A jelentések címzettjei között a megyei tanácselnökök, prefektusok, miniszterek, illetve a kormányfő és az államfő is megtalálható, akik hatáskörüknek megfelelő információt kaptak, állítja a SRI.

Az államelnöki hivatal erre reagálva kifejtette, hogy szigorúan titkos információkról van szó, melyek tartalmát nem hozhatják nyilvánosságra. Traian Băsescu volt államfő ugyanis hétfőn Facebook-oldalán úgy vélte, az lenne „korrekt”, ha nyilvánosságra hoznák a SRI által folyósított információkat.

Johannis: krízishelyzet van

Klaus Johannis államfő úgy nyilatkozott, hogy a romániai egészségügy krízishelyzetben van, melynek megoldásához nem elég az egészségügyi miniszter lemondása. Rámutatott, tartós, konkrét eredményekkel járó és hosszú távú intézkedésekre van szükség. „Az a kötelességünk, hogy gyorsan azonosítsuk azokat az eszközöket, amelyek révén megvédhetjük a hazai kórházakban kezelt betegeket” – mondta az államfő, aki a témában folyamatos párbeszédet folytat Dacian Cioloş miniszterelnökkel.

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő szombaton a vizsgálatok kiterjesztését rendelte el a kórházi fertőtlenítőanyagok ügyében, a főügyészség pedig számos intézményben tartott házkutatásokat. A nozokomiális fertőzések hónapok óta vita tárgyát képezik Romániában, miután egyes orvosi vélemények szerint a bukaresti Colectiv-tűz sérültjeinek egy része megmenthető lett volna, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne.

Hárítanak Gyergyóban, lépnek Suceaván

„Nincs probléma a fertőtlenítőszerek beszerzése, alkalmazása kapcsán a gyergyószentmiklósi kórházban. A használatos szerek minőségi bizonylatokkal rendelkeznek, valamennyit az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával szerezzük be” – jelentette ki megkeresésünkre Ferenczy István, a gyergyószentmiklósi kórház menedzsere. Az intézmény ugyanis egyike annak az 50 kórháznak, melynél rendellenességeket találtak az ellenőrzések során. A menedzser a szaktárca által elrendelt hírzárlatra hivatkozva azt mondta, nem nyilatkozhat bővebben a témában.

Eközben a suceavai megyei kórház önszántából függesztette fel a tisztítószerek hígításával vádolt Hexi Pharma termékeinek használatát, és más cégektől rendelt fertőtlenítőt. Vasile Rîmbu kórházmenedzser elmondta, hogy a betegek és a személyzet biztonsága érdekében döntött így, annak ellenére, hogy az intézmény nem érintett az ügyben.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek