GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Bajszosan, mankóval tért haza Victor Ponta

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Huszonhat napos külföldi tartózkodást követően szerdán hazatért Bukarestbe Victor Ponta miniszterelnök, első hivatalos teendőjeként a kormány soros ülésén vett részt.


Mint ismeretes, Ponta június 14-e óta lábadozott egy isztambuli klinikán, ahol egy kosárlabda-mérkőzésen elszenvedett térdszalag-sérülését műttette meg. A miniszterelnök végső gyógyulásáig azonban még várni kell: jelenleg csupán mankó segítségével tud járni. A kormányfő kisebb „dizájnváltást” is végrehajtott: bajszosan, kecskeszakállal jelent meg.

Mindazonáltal csütörtöktől máris vissza kívánja venni a kormányfői jogköröket: szerdán hivatalos levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, amelyben arra kérte, állapítsa meg, hogy megszűnt Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes ideiglenes kormányfői megbízatása.

Emellett közösségi oldalán írásban mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt hetekben mellé álltak, valamint az isztambuli orvosoknak.

Mint ismeretes, a kormányfő csupán egy héttel azt követően hagyta el az országot, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) beidézte, hogy tudassa vele: okirat-hamisítás, adócsalásban és pénzmosásban való bűnrészesség, illetve hivatali összeférhetetlenség miatt bűnvádi eljárást indít ellene.

A kormányfő először az Európa Játékok bakui nyitóünnepségén vett részt, majd minden előzetes bejelentés nélkül Törökországba utazott, hogy alávesse magát a térdműtétnek.

Mint arról beszámoltunk, a DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy 2007–2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel Dan Șova volt közlekedési miniszter, jelenlegi szenátor ügyvédi irodájától havi 2–3000 eurós honoráriumot, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat.

A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Șovát különböző miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához a DNA a parlament hozzájárulását kérte, a képviselőház azonban ezt elutasította.

Az államfő az ügy nyilvánosságra kerülés óta többször is kérte Ponta lemondását, a kormányfő azonban ragaszkodik tisztségéhez. Ennek kapcsán Robert Cazanciuc igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott: álláspontja szerint a kormányfőnek nincs miért lemondania. Hozzátette: nem tudja, mikor megy el a kormányfő a DNA-hoz, „de biztosan el fog menni.”

Liviu Dragnea, a Ponta által elnökölt Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai koordinátora ugyanakkor arról beszélt: Ponta visszatértével végre tisztázhatóak a koalíción belüli viszonyok. Ezzel arra utalt, hogy a koalíciós tag UNPR múlt héten megszavazta az ellenzék által jelölt Mihai Răzvan Ungureanut a külügyi hírszerzés élére.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek