GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Az ukrajnai repülőkatasztrófa miatt ma összeül az ENSZ BT

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mielőbbi független nemzetközi vizsgálatot sürget a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant malajziai utasszállítóval történtek felderítésére a nemzetközi közösség. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy egyeztessen a fedélzetén csaknem 300 emberrel szerencsétlenül járt gépről, amelyről az érintett országok vezetői is egyre inkább valószínűsítik, hogy valóban lelőtték.


Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők, az amerikai alelnök pedig úgy fogalmazott, a szerencsétlenség "nem baleset volt", és hozzátette, hogy a gépet "leszedték az égről".
Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. Porosenko szerint a gép lelövése azt bizonyítja, hogy az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra. "A tragédia újfent igazolta, hogy a terrorizmus az egész világ problémája. Az Ukrajnával szembeni külső agresszió nemcsak a mi gondunk, hanem az európai és a globális biztonságra nézve is fenyegetést jelent" - fogalmazott.
Obama éjjel telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok között több mint százötven holland állampolgár van.
Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) együtt szoros figyelemmel kíséri az eseményeket.
Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt tíz órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet. A brit küldöttség hangsúlyozta, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértők számára, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.
Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki katasztrófa után a világhálón azt írta: "Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához.
Azonnali, független vizsgálatot követelt Angela Merkel német kancellár is, aki szerint ha igazolódik, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság további, tragikus eszkalálódását jelentené.
Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.
A maláj kormányfő azonnali felelősségre vonást sürgetett a szerencsétlenül járt utasszállítóval kapcsolatban, ha bebizonyosodik, hogy a gépet valóban lelőtték. Najib Razak közölte, hogy Malajzia különjáraton mentőcsapatot küld Kijevbe, hogy segítsen a katasztrófa-elhárítást.
Péntekre kiderült, hogy a gép utasai közül sokan, a jelenlegi információk szerint 108-an a nagyszabású AIDS-világkonferenciára tartottak Ausztráliába. Vélhetően az áldozatok között volt Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Melbourne-ben vasárnap kezdődik az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára hozzávetőleg 12 ezer résztvevőt várnak.
A gép Kuala Lumpur után az ausztráliai Perth-be ment volna tovább. A repülőn 298-an voltak, 283 utas és a 15 tagú személyzet. Sok áldozat állampolgárságát még nem sikerült meghatározni. Az áldozatok közül 154-en hollandok voltak, de ausztrálok, malájok, indonézek, britek, belgák, Fülöp-szigetekiek is utaztak a járaton. 
A repülőgép utasainak kétségbeesett hozzátartozói gyűltek össze az amszterdami és a Kuala Lumpur-i repülőtéren is. A holland városban két busszal és rendőri kísérettel meg nem nevezett helyre vitték őket, ahol újságírók nem tudnak a közelükbe jutni. Az utazásszervezők és a holland külügyminisztérium forródrótot hozott létre a hozzátartozók tájékoztatására. (MTI)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek