GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Az RMDSZ módosítaná a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ több módosító javaslatot nyújt be a május 15-től kihirdetett vészhelyzetet szabályozó törvénytervezethez, ezek elfogadásán is múlik, hogy támogatja-e a parlamentben a jogszabályt – tudtuk meg hétfő este Csoma Botond képviselőtől.


A politikus elmondta, az RMDSZ képviselőházi frakciója keddi ülésén elemzi a törvénytervezetet. Közlése szerint a jogszabály fontos korrekcióra szorul, ezért több módosító javaslatot készülnek benyújtani. Ezek elfogadásán is múlik, hogy az RMDSZ támogatja-e a parlamentben a tervezet elfogadását.

A jogszabályt sürgősségi eljárással tárgyalják a törvényhozók, a szenátus várhatóan kedden, a képviselőház döntő házként szerdán szavaz róla. Csoma Botond szerint az előzetes normakontrollra szánt két nap elteltével, leghamarabb péntek este vagy szombat reggel jelenhet meg a hivatalos közlönyben, miközben a kormányt korlátozó intézkedésekre feljogosító szükségállapot már csütörtök éjfélkor lejár. Az RMDSZ jogász-képviselője azonban nem ért egyet a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azzal az álláspontjával, hogy a tervezet késői benyújtása miatt május 14. után joghézag keletkezik a koronavírus-járvány elleni hatósági intézkedések terén. „Joghézag helyett inkább úgy fogalmaznék: bizonytalan jogi helyzetet teremt a kormány késlekedése” – jelentette ki.

A politikus emlékeztetett: a 2004-ben kiadott 21-es kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a különleges vészhelyzeti bizottság kihirdesse a különböző jogok korlátozását is lehetővé tevő vészhelyzetet. „Csakhogy ez a rendelet nem szabályozza részletesen, mi történik vészhelyzet esetén, ezért is döntött a törvénytervezet benyújtása mellett a kormány. Tény, hogy ezt időben kellett volna megtennie, hiszen az államfő már két hete bejelentette, hogy május 15-től nem fogja meghosszabbítani a szükségállapotot” – magyarázta Csoma Botond.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek