GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Az Erdélyi Virtuális Antikvárium és Könyvesbolt e heti hírleveléből:

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Év végi jutalomkönyv-ötletek, A bor filozófiája, Ecce homo, Viharlovasok és a Horthy család regénye – szépirodalom és történelem a középpontban


A diákok nagy örömére már csak néhány hét van hátra a nyári vakációig! Ennek apropóján az iskolák, illetve a tanárok figyelmébe ajánljuk jutalomkönyv-akciónkat. Diákkönyvtár akciónkban több mint 40 kiadvány érhető el 36-62 %-os kedvezménnyel a készlet erejéig! A kötetek a magyar és a világirodalom klasszikusainak írásait mutatják be Arany Jánostól kezdve Jókain át Zrínyi Miklósig, azaz A-tól Z-ig.

A Medio Kiadó gondozásában jelenik meg újra a kiváló – ha nem a legnagyobb – magyar filozófusnak, Hamvas Bélának az olvasók által legkedveltebb írása, A bor filozófiája. Hamvas a bort választotta mindannak a jónak a kifejezésére, mely a teremtő erőt képviseli, mint a műben olvasható: „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor.” A szerző ír a magyar borvidékekről, az ott termő szőlőről és a belőle készült borokról, megismertetve bennünket a bor metafizikájával, szertartásaival, megnyilvánulásaival.

Közel hetven év után ismét kezünkbe vehetjük szüleink, nagyszüleink sokat emlegetett, legendás Munkácsy-regényét, Harsányi Zsolt Ecce homóját. Képek, fotók teszik élményszerűbbé az egyébként is élvezetesen megírt regény olvasását. Szemtanúi lehetünk az Ásító inas, a Golgota vagy épp az Ecce homo megszületésének. Megelevenedik előttünk a 19. század miliője a békéscsabai asztalosműhelytől a bécsi, düsseldorfi és párizsi festőműtermekig, a magyar pusztától a fényes francia palotákig.

A történelmi regények kedvelői jól ismerik Benkő László nevét. A nagy sikerű Honfoglalás-trilógiát a Viharlovasok követték, amelyben az író a kalandozások korát idézi meg. A Táltos fia és A vér törvénye után az újabb sorozat harmadik kötete az Aranyasszony címet viseli. A magyar törzsszövetség szállásterülete most már biztos határokkal kerített és óvott, de a mélyben valami készülőben van. A Nyugat megismerte a magyarok harci erejét és stratégiáját, s igyekszik felkészülni ellene. Az eseményekben fontos szerepet játszik egy asszony, Lelle, akit csak Aranyasszonynak hívnak, és akit csodás képességekkel áldott meg a Világügyelő: érzi a jövendőt. A törzsszövetségben egyre többen hisznek neki, a közrendűektől kezdve a tekintélyes vezérekig…

Pár évszázadot ugrunk a történelemben. Nemere István legújabb könyvében, A sors rabjaiban Magyarország és a Horthy család történetét dolgozza fel az Adolf Hitlerrel való első találkozástól kezdve az 1930-as évek végének kül- és belpolitikai történésein, majd a II. világháború eseményein át egészen az emigráció éveiig. Főszereplői részben fiktív, részben valós történelmi alakok. A mű nem történelmi ítélkezésre vállalkozik, hanem igyekszik az írói szabadsággal élve, de a történelmi tényeket nem megmásítva úgy bemutatni az 1930-as és 1940-es évek eseményeit, hogy az olvasó saját maga formálhasson véleményt azokról.

Ha összefoglalónk felkeltette az érdeklődését, az alábbi linkre kattintva elolvashatja a részleteket!

Interlib hírlevél – 2014. május 27.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek