GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

André Goodfriend megúszta

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem vonja vissza az Egyesült Államok André Goodfriend diplomáciai mentességét, így nem indulhat ellene rágalmazás miatt büntetőeljárás, amiért a hazai adóhatóság elnökét korrupciós ügyekkel hozta összefüggésbe. A magyar külügy ezzel lezártnak tekinti a kitiltási ügyet.


Megérkezett tegnap az Egyesült Államok külügyminisztériumának válaszlevele, amely szerint nem vonják vissza André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét. A diplomaták között is meglepően aktív Goodfriend ellen Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke tett korábban feljelentést, amiért az ügyvivő egy interjúban – Vida nevének említése nélkül, de egyértelműen utalva rá és az Egyesült Államokból kitiltott öt magyar köztisztviselőre – kijelentette: „Úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt.” A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a feljelentés alapján el is rendelte a nyomozást, a folytatáshoz azonban, a speciális szabályok miatt, az érintett mentelmi jogának felfüggesztésére lett volna szükség.

Így Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájától, John Kerrytől kérte a diplomáciai mentesség visszavonását.

Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára tegnap úgy értékelte, hogy a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Így azonban nem tudja a kitiltásról szóló döntés mögött álló bizonyítékokat a nyilvánossággal ismertetni. – Ilyen módon mi ezt az ügyet a mai nappal lezártnak tekintjük – közölte tegnap az államtitkár, hozzátéve, hogy minden olyan jogi lehetőséget kimerítettek már, amely az ügy rendezését szolgálhatta volna.

Az amerikai döntésről a külügyi tárca hivatalosan is tájékoztatja Polt Péter legfőbb ügyészt, majd az elutasítást tartalmazó dokumentumok a rágalmazási ügyet vizsgáló KNYF-re kerülnek, amelynek – mint azt korábban már jelezték – a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében meg kell szüntetnie a nyomozást. A főügyészség erről a döntésről értesíti a feljelentőt, valamint jogi képviselőjét is.

Magyar Levente kifejtette, minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést a két ország között.

A hétfőn hazánkba érkező új nagykövet tegnap a Sándor-palotában átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Bellt ezután az államfő vendégül látta ebédre. A diplomata újságíróknak nem nyilatkozott, de közzétette bemutatkozó videoüzenetét, amelynek elején magyarul köszönt. A másfél perces felvételben emlékeztettet arra, hogy az Egyesült Államokat és Magyarországot 250 évnyi történelem kapcsolja össze az üzlet, a művészetek, a kutatás és a tudomány terén létrejött személyes kapcsolat útján. A két állam közös céljaiként a regionális biztonságot, a Balkán stabilitását, az energiafüggetlenséget és a kelet-európai demokrácia előmozdítását emelte ki. Magyarországot az Egyesült Államok erős szövetségesének nevezte, megemlítve kölcsönös NATO- és EBESZ-tagságunkat, valamint a budapesti székhelyű Nemzetközi Rendészeti Akadémiát.

A 46 éves tévéproducer azért kapta a diplomáciai tisztséget, mert a demokrata párti holdudvar oszlopos tagjaként szervező munkájával nagyban hozzájárult Barack Obama elnök meg-, majd később újraválasztásának kampányfinanszírozásához.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek