GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Amit a kampányról és a helyhatósági választásokról tudni érdemes

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A hét végétől hivatalosan is elkezdődött június 5-i helyhatósági választások – ezúttal rendkívül szigorúan szabályozott – kampánya. Az is bizonyos már, hogy a polgármestereket nem két, hanem egy fordulóban választják meg. A romániai szavazók a polgármestereket, illetve helyi és megyei tanácsosokat választanak június 5-én. Bukarestben a kerületi tanácsok tagjait és polgármestereit, továbbá a fővárosi tanácsot és a főpolgármestert választják meg. A tanácsosokat listás módszerrel, a polgármestereket egyénileg választják meg. A megyei önkormányzat elnökéről idén már nem közvetlenül a szavazók döntenek, hanem a testület a megalakulása után.


A szavazókörzetek reggel hétkor nyitnak és este kilenc órakor zárnak. Hivatalosan 18 264 835 választó járulhat az urnákhoz. Szavazati joggal rendelkezik minden 18. életévét betöltött román állampolgár, azok is, akik a szavazás napján töltik be 18. életévüket. Voksolhatnak a romániai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok is.

Összesen 18 616 szavazókörzetet létesítenek. Országos szinten csaknem 24 ezer számítógép-kezelőt alkalmaztak a választásokra. A választókörzetekben ők ellenőrzik majd a voksolók személyi számát. A szavazócédulák kinyomtatására 655 tonna papírt használnak fel, a Votat felirattal ellátott bélyegzők száma pedig meghaladja a 93 ezret. Ugyanakkor 18 088 116 öntapadós bélyeg készül.

A választás megszervezésére, a szükséges kellékek biztosítására az Állandó Választási Bizottság 11 218 000 millió lejt fordít. Arra, hogy a szavazás zökkenőmentes legyen, több mint 50 ezer csendőr és rendőr vigyáz, mindez a Belügyminisztériumnak további 360 ezer lejébe kerül.

Szükséges iratok

A választóknak elektronikus vagy rendes, esetleg ideiglenesen kibocsátott személyazonossági igazolvánnyal kell igazolniuk magukat, de elfogadják a diplomáciai, szolgálati útlevelet is. A katonai iskolák diákjainak katonai szolgálati könyvüket kell felmutatniuk. Valamennyi igazoló iratnak érvényesnek kell lennie a választások napján. A választások előtt lejárt igazoló iratok helyett újabb dokumentumot kell kérni. A személyi igazolvánnyal rendelkezőknek ellenőrizniük kell, szerepel-e személyi számuk a dokumentumban. Amennyiben nem, a körzetükbe tartozó személyi nyilvántartó szolgálathoz kell fordulniuk.

A választások menetével kapcsolatos kérdésekkel a szavazók az Állandó Választási Hatósághoz fordulhatnak, a 021 310 08 24. számú telefonon. A szavazókörzetekkel, a jelöltekkel kapcsolatos információkkal, az esetleges óvásokkal a Központi Választási Iroda szolgál a 021 313 07 66-os, a 021 313 66 76-os illetve  021 312 74 79-es telefonon. Amennyiben a választások kapcsán valaki erőszakos akciókra, csalásokra figyel fel, azt a 112-es telefonszámon jelentheti, de a törvényszegéseket a helyi rendőrségen is jelezheti.

Szigorodott a kampány

Az idei helyhatósági választásokon – az előző évektől eltérően – törvény tiltja a választási bannereket, fényreklámokat, választási kampányszöveget hordozó vagy a választottakat reklámozó hangszórós gépkocsikat. A jelöltek nem szervezhetnek koncerteket, műsoros előadásokat, egyéb ünnepségeket, tűzijátékokat. A reklám egyetlen útját a falragaszok jelentik, amennyiben megfelelnek a vonatkozó törvényben előírt méreteknek, vagyis nem haladják meg a 500×300 millimétert. A jelöltek ugyanakkor kampányolhatnak a rádióban, a televízióban és a sajtóban, brosúrákat, szórólapokat oszthatnak szét a választók között.

A törvény megtiltja a „választási figyelmességeket” – golyóstollak, csészék, trikók, dzsekik, sapkák, sálak, hátizsákok, liszttel, olajjal, cukorral, egyéb élelmiszerekkel tele zacskók, öngyújtók stb. – ajándékozását is.

A választási törvény megszegőit az országos rendőrség és csendőrség 600 és 1000 lej közötti pénzbírsággal sújthatja, a szükséges ellenőrzések elvégzése után pedig az Állandó Választási Hatóság 15 ezer és 50 ezer lejre büntetheti a törvények ellen vétőket.


maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek