GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9729 RON
1 dollár = 354.1460 RON
100 forint = 0.0547 RON

Áll a bál Belgiumban, sztrájok és tüntetések bénítják az országot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Sztrájkok és tüntetések bénítják kedden Belgiumot, ahol több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító politikája ellen.


Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint Vallóniában gyakorlatilag teljesen, Flandriában pedig részben leállt a vonatközlekedés. A flamand régióban a vonatok nagyjából 30-40 százaléka tud menetrend szerint közlekedni - mondta Nathalie Pierard, a vállalat szóvivője.

Belgiumban már csütörtökön vasutassztrájk kezdődött a pihenőidő csökkentéséről szóló munkáltatói tervek miatt. A keddi munkabeszüntetés több nemzetközi vonalat is érint. Többek között fennakadásokra lehet számítani a belga fővárosból az Amszterdamba, Kölnbe, Luxembourgba és Párizsba közlekedő vonalakon.

A kedd reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és hatalmas késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban a metró több szakaszán ritkán járnak a szerelvények, a buszok és a villamosok többsége nem közlekedik.

Az utakat elárasztották az autók, óriási a közlekedési káosz, egyetlen hatalmas dugóvá változott a legfőbb európai intézményeknek otthont adó Brüsszel és környéke.

Hatósági becslések szerint kedd reggel összesen mintegy kétszáz kilométernyi dugó keletkezett az országban.
A La Derniére Heure című napilap értesülései szerint a vallon távolsági buszhálózat, a TEC szolgáltatása is csaknem teljesen megbénult.

A légi közlekedésben is fennakadásokra lehet számítani a vallon régióban, valamint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.
A sztrájk a közlekedésen kívül más területekre is átgyűrűzik. Bár eltérő mértékben, de zavarok várhatók a postai szolgáltatások, az önkormányzatok és a kórházak működésében. Az iskolákban a tervek szerint megtartják az órákat.

Kedd délelőttre több közalkalmazotti szakszervezet tüntetést szervezett Brüsszel központjában. A felvonulásra mintegy 10 ezer embert várnak a szervezők.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek indexálását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

nol.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek