GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Adományokból fenntartott városi könyvtár

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Felsõbányán a Polgári Egyletet 1842-ben létesítették. A szabadságharc vérbefojtása után 1851-ig csak az egerek rágták a bezárt könyvtár köteteit. Az 1885-ben létesített Katolikus Legényegylet gazdag könyvtára abban az épületben mûködött, amelyben 1993-ban a Bodnár Gáspár Könyvtárat avatták fel.


A volt munkásotthonban létesített Népkönyvtárat, akárcsak a többi könyvtár köteteinek nagy részét megsemmisítették, egy részét pedig széthordták. A magyar nyelvû általános iskola tanulóinak kosarakban, zsákokban kellett cipelniök a néptanács udvarára a máglyahalálra, bezúzásra ítélt könyveket. A következõ években a bányászszakszervezet könyvtára kínált olvasnivalót városunk magyar közösségének.

1958-tól a Felsõbányai Városi Könyvtár a Mûvelõdési Ház néhány helyiségében mûködik.

Cornelia Finteuºan, aki korábban iskolai könyvtárban dolgozott, ebben az évben nyerte el a városháza pályázatát.

Megtudtam tõle, hogy a könyvtár körülbelül 30 000 román, magyar, angol, francia és spanyol nyelvû kötettel rendelkezik, és 100 magyar olvasót tart nyílván. Az olvasók 75 százaléka gyermek, tanuló. A magyar nyelvû könyvek nemcsak szórakoztatnak, hanem látókört is szélesítenek, segítségükkel a gyerekek képzeletben a múltba, távoli tájakra utazhatnak, és jellemüket is formálhatják.

A tízasztalos olvasóteremben hat, internettel összekötött számítógép található, amelyek kezelésére a könyvtárosnõ tanítja a gyerekeket.

A hatvanas évektõl 2007-ig az állomány sok magyar könyvvel gazdagodott.

- Szívügyemnek tekintem az agyonolvasott könyvek karbantartását. A sérült könyveket, igaz barátainkat ismét megragasztom - magyarázta Cornelia Finteuºan.

2007-tõl a szûkös költségvetésbõl könyveket nem vásárolhatnak, ezért az állományt adakozásokból bõvítik.

A Petre Dulfu Megyei Könyvtár rendszeresen küld könyveket városunkba.

- Elismerés illeti a lelkes, önzetlen magánadakozókat, fõként Bele Veronicat, Paºca Dorint és Suzana Holant - jegyezte meg a könyvtárosnõ.

Cornelia Finteusan a könyvtár villanyvilágítására, fûtésére és vízellátására nem panaszkodik, de szomorúan mutatta a beázott mennyezetet, a régi, kopott bútorokat, a gyenge könyvespolcokat. Reméli, hogy a közeljövõben rendbe hozzák a mennyezetet, és talán új polcokat is vásárolnak.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek