GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

A Romániai Püspöki Konferencia a Batthyáneum ügyében: a történelmi tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Romániai Püspöki Konferencia szolidaritásáról biztosította a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséget a Batthyáneum ügyében. Hangsúlyozzák, a nyilvánvaló történelmi tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.


A püspöki konferencia közleménye emlékeztet, a legfelsőbb bíróság 2021. május 25-én visszautasította a gyulafehérvári érsekség visszaszolgáltatási kérelmét, az érsekség pedig hétfőn bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Ellentétben a legfelsőbb bíróság döntése kapcsán a sajtóban is hangoztatott véleményekkel, a nyilvánvaló történelmi tényeken nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Batthyány Ignác püspök, aki a könyvtárat alapította, a teljes örökséget az Erdélyi Római Katolikus Egyházra hagyta. A Batthyáneum könyvtárat a gyűjteményével együtt a kommunista román állam bezárta, 1950-ban jogtalanul államosította, és azóta a Román Nemzeti Könyvtár tulajdona” – húzza alá a közlemény.

„A tulajdonhoz való jog elismerése a jogállamiság egyik alkotmányosan szavatolt alappillére. A kommunista rezsim 1949-ben jogtalanul kobozta el mind a római katolikus, mind pedig a görögkatolikus egyház javait. Ezeknek a visszaszolgáltatása a jogos tulajdonos számára a romániai demokrácia megszilárdításához is szükséges. Így a Romániai Püspöki Konferencia szolidaritásáról biztosítja Kovács Gergely érseket és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséget az államosított javak visszaszerzésére irányuló törvényes törekvéseiben” – szögezi le a püspöki konferencia. Mint ismeretes, a múlt hét végén a Magyar Unitárius Egyház is értetlenségének és felháborodásának adott hangot a Batthyáneum visszaszolgáltatásának elutasítása miatt.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust – amelyet borjúbőrből készült pergamenre írtak, arany tintával – 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

A könyvtárat a román kommunista állam vette el a római katolikus egyháztól, és a rendszerváltozás utáni kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva nem szolgáltatták vissza. A püspök az 1798-as végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a gyűjteményt. A román politikai elit úgy értékeli, hogy Erdély provincia jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára. A római katolikus egyház értelmezése szerint a vitatott megnevezés az erdélyi római katolikus egyházmegyét jelöli.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek