GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

A németek csaknem kétharmada a következő választáson is indítaná Merkelt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Németországban a lakosság csaknem kétharmada üdvözölné, ha Angela Merkel konzervatív kancellár a következő parlamenti választáson is versenybe szállna a tisztségért.


A Politbarometer című felmérés szerint a németek 65 százaléka üdvözölné, ha Angela Merkel a 2017-ben következő parlamenti (Bundestag-) választáson is megmérettettné magát, és csupán 29 százalék gondolja úgy, hogy a kormányfői tisztséget 2005 óta ellátó politikusnak a következő választáson már nem kellene indulnia.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség szavazói között még nagyobb, 84 százalékos a Merkel esetleges újrázását támogatók aránya. A kancellár - akinek csütörtökön volt a 60. születésnapja - rendre kitérő választ ad a középtávú terveit firtató kérdésekre.

"A ciklus első évén sem vagyunk túl, és még sok dolgunk van, ezért nem szükséges ilyen kérdéseken gondolkodni" - mondta pénteken Berlinben a parlamenti idényt záró nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a tavaly őszi Bundestag-választáson örömmel indult ismét a konzervatívok kancellárjelöltjeként, és az újra elnyert tisztséget a teljes törvényhozási ciklusra vállalta el. "Mindenki nyugodtan hagyatkozhat arra, hogy be is tartom, amit vállaltam" - húzta alá Angela Merkel, utalva sajtóhírekre, amelyek szerint előfordulhat, hogy a ciklus vége előtt önként távozik a kormány éléről.

Merkel az idő előtti lemondásáról szóló hírek szerint meg akarja előzni, hogy elbukott választás vagy párton belüli zendülés miatt veszítse el a kancellári pozíciót. A Politbarometer-felmérés alapján azonban egyelőre nincs mitől tartania, mert a konzervatív pártszövetség messze a legtámogatottabb politikai erő, személyes népszerűsége pedig minden korábbinál magasabb.

Kancellári teljesítményét a németek egy plusz 5 és mínusz 5 közötti skálán 2,8-ra értékelik, ami az eddig legmagasabb érték a kormányfői munka megkezdése óta a ZDF közszolgálati televízió és a Der Tagesspiegel című lap havonta megismételt közös felmérésében. A CDU/CSU támogatottsága pedig 41 százalék, míg a második helyen álló szociáldemokraták (SPD) csupán 24 százalékon állnak. (mti)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek