GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

A magyarok többsége az olimpia mellett áll

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyarok csaknem fele pártolja azt az elképzelést, hogy olimpiát rendezzenek Budapesten, a pártszimpátia azonban befolyásolja, hogy ki hogyan vélekedik a kérdésről. Emellett úgy tűnik, az elmúlt fél évben a kormánypártok stabilizálták táborukat – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.


 

A Heti Válasz megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatja az olimpiarendezés ötletét, 42 százalékuk pedig ellenzi a budapesti olimpiát.

Az ellenzéki szavazók ellenzik az elképzelést

A válaszadók véleményét nem befolyásolta az életkoruk, az iskolai végzettségük vagy a szubjektív társadalmi helyzetük. A pártpreferencia viszont annál inkább lényeges szempontnak tűnik a téma megítélésében: a Fidesz-szimpatizánsok közel 80 százaléka támogatja a budapesti olimpiát, az ellenzéki szavazók viszont általánosságban nem támogatják az elképzelést. A DK szimpatizánsai a legelutasítóbbak: 95 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.

A Jobbik erősödése „kifulladni látszik”

A felmérés a pártok közti erőviszonyok alakulását is vizsgálta. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében tartósan 27-30 százalékpont között állandósult az elmúlt fél évben. Júliusban a megkérdezettek 28 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikailag nem különbözik a júniusi 30 százaléktól.

A Jobbik támogatottsága jelenleg 13 százalékos. „A radikális párt előző fél éves erősödése a tapolcai siker hatása után kifulladni látszik”: az akkori 19 százalékos szinthez képest a júliusban mért 13 százalék egyértelmű visszaesést jelent.

A baloldali pártok támogatottságában statisztikai értelemben nincs érdemi elmozdulás az előző hónaphoz képest: a szocialistákkal 9 százalék szimpatizál, míg a DK 6, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 4 százalékot tudhat magáénak. 
A rejtőzködők és nem szavazók aránya a júniusi 33 százalék után most 35 százalék.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz–KDNP 41, a Jobbik 26, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2, az LMP pedig 6 százalékot tesz ki – állapította meg a Nézőpont Intézet.

Mérlegen Budapest olimpiai pályázata

Eldőlt, hogy Peking a nyári után 2022-ben téli olimpiát is rendezhet, de 2024-től valóban a gazdaságos olimpiák kora jöhet el. Ez esélyt adhat Budapestnek, ráadásul Boston minapi visszalépésével komoly riválisunk tűnt el a színről.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek