GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

A magyar oktatás kérdése több mint kisebbségi ügy

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

"Gazdaságilag is megérné Dicsőszentmárton városának, ha a településen önálló magyar oktatás is működne” – jelentette ki Sógor Csaba Maros megyei látogatása során, aki szerint nem kellene ezt a kérdést csupán nemzeti kisebbségi ügyként kezelni.


Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje május 2-3. között Maros megyében tartózkodik, több településre is ellátogat. Dicsőszentmártonban helyi vezetőkkel, pedagógusokkal találkozott, ahol fő témaként a magyar oktatás kérdése került előtérbe. A településen óvodától a középiskoláig összesen hat tanintézetben vannak szétszórva a magyar gyerekek, a helyiek pedig egy önálló magyar tanintézményt szeretnének.

 

Sógor Csaba elmondta: példaértékű az a közösségi akarat, amely a magyar oktatás ügye kapcsán Dicsőszentmártonban megmutatkozik. ,,Ne veszítsék el ezt a fajta akaratot, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy elképzelésük megvalósuljon. De a civil akarat mellett az is fontos, hogy a helyi, megyei és országos képviselet folyamatosan napirenden tartsa a kérdést” – hívta fel a figyelmet. Az EP-képviselő hozzátette: a MOGYE-ügy is mutatja, nem egyszerű megoldani Romániában a magyar oktatás kérdését.  ,,Mi azért dolgozunk Bukarestben és Brüsszelben is, hogy meggyőzzük román kollégáinkat arról: nekik semmilyen hátrányuk nem származik abból, ha mi jogegyenlőséget élvezünk az élet minden területén” – fejtette ki Sógor Csaba, aki szerint az Európai Unió azért fontos számunkra, mert olyan európai szellemiséget hoz, amely a különböző népek együttéléséről szól, amely a multikulturalitást értékként és nem veszélyként kezeli.

 

Kelemen Márton, a Maros Megyei Tanács alelnöke a beszélgetés során kifejtette: bár lehet, hogy rövidtávon nem az Európai Unió fogja megoldani a helyi magyar közösségek anyanyelvhasználattal kapcsolatos problémáit, de az ottani jelenlétünk idehaza is megerősít bennünket. ,,Bukaresti politikai súlyunkat aszerint mérik le, hogy a döntéshozatal milyen szintjein vagyunk jelen. Azért fontos számunkra, hogy május 25-én mindnyájan szavazzunk, mert ez a választás visszaigazolást adhat arról, hogy Romániában erős erdélyi magyar közösség van – hangsúlyozta az alelnök. 

(rmdsz.eu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek