GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

A koalíció hétfőn dönt az adótörvénykönyv sorsáról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hétfőn tanácskoznak a kormánykoalíciós pártok az adótörvénykönyv további sorsáról azután, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt.


A koalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, Rovana Plumb munkaügyi miniszter vasárnap úgy értékelte, hogy augusztus második felére rendkívüli parlamenti ülésszakot kellene összehívni az adótörvénykönyv megvitatására. Szerinte a jogszabály életbelépésének késlekedése befolyásolja az új közalkalmazotti bértábla sorsát is.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken még arról beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány sürgősségi rendeletekkel fogadja el az adótörvénykönyv bizonyos rendelkezéseit, például az áfacsökkentést. Nem zárta ki azt sem, hogy a kormány parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el újra a jogszabályt.

Mint ismert, az államfő az alkotmány szerint csak egyetlen alkalommal utasíthatja el egy törvény kihirdetését. Így az adótörvénykönyvet akkor is ki kell majd hirdetnie, ha módosítások nélkül fogadja el újra a parlament.

Ezért utasította vissza a törvényt Johannis

Mint ismert, Klaus Johannis félőnek tartja, hogy az áfa-csökkentés felborítja a költségvetési egyensúlyt, ugyanakkor hiányolja a költségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéseket. Az államfő szerint a görög válság közepette Románia kockázati besorolása is jelentősen romolhat: egyebek mellett ezért is az adótörvénykönyv újragondolását kéri a parlamenttől.

Az elnök úgy vélte: a pénzügyi politikának tartózkodnia kell mind a túlzott adóterhek, mind drasztikus adócsökkentések bevezetésétől. Rámutatott: a 2010-es megszorítások sorozata (amikor 19-ről 24 százalékra emelték az áfát, és 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérét) immár történelem, nincs szükség újabb kockázatos adópolitikai húzásokra.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek