GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

A hajdani Felsőbányai Városfejlesztési Terv és Turisztikai Információs Központ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Felsõbányán 1887-ben alakult meg a Magyarországi Kárpát Egyesület gutini választmánya. Az egyesület menedékházakat épített a Gutinon, a Bódi-tónál. Az elsõ világháború után, 1932-ben megalakult az Erdélyi Kárpát Egyesület. Városunkat Nicoare Optimiu képviselte az egyesületben.


A második világháború után, az ötvenes években nyitották meg Nagybányán a Megyei Turisztikai Hivatalt. Ezután szálloda épült a Bódi-tónál, a Gutinon pedig felújították a  régi turistajelzéseket.

2000-ben az Erdélyi Kárpát Egyesület felsõbányai tagozatának a megalakítása kudarcba fulladt.

Október 20-án megtekintettem a felsõbányai Turisztikai Információs Központ épületét. A faépület nagy része felépült, és ottjártamkor a tetõzeten dolgoztak, amelyet zsindellyel fednek be.

A központot az év végén avatják fel.

A központ információkat nyújt a városunkba látogató, azon áthaladóknak a szálláshelyekrõl, a turisztikai látványosságokról.

Az érdeklõdõk színes brosúrákat kaphatnak, térképeket, fényképeket nézhetnek, illetve vásárolhatnak.

Az önkormányzat egyik fõ célkitûzése, hogy városunk turisztikai célponttá váljék, a turisták nemcsak áthaladjanak, hanem a helyi szálláshelyeket igénybe véve az õsi, festõi városban üdüljenek.

A Turisztikai Információs Központ az Integrált Városfejlesztési Terv része, amelyrõl elõzetesen megvalósíthatósági tervet készítettek.

A projekt pénzforrásai: körülbelül 545 000 lej - Európai Unlós pénzalap, kb. 46 000 lej - a kormány által nyújtott pénzügyi támogatás, valamint 12 000 lej, amelyet a városháza költségvetésébõl finanszíroz.

A projekt több szakaszból, tervbõl áll.

Az elsõ terv célkitûzései az év végéig valósulnak meg. Eddig felújították az új városnegyed (Microraion Vest), a Gutinului utca, a Plevnei utca, a Boczor Wolf utca és a ªtefan cel Mare utca infrastruktúráját, parkolóhelyeket, gyalogátjáróhelyeket, zöldövezeteket alakítottak ki.

A második terv célkituzései a régi és az új városközpont összekapcsolása, a bûnözés megelõzése többek között videókamerák felállításával, a környezetszennyezés csökkentése.

A városfejlesztési terv a kultúrát sem hanyagolja el. Az egykori mozit, amely játékbarlanggá züllött le, multikulturális mûvelõdési házzá alakítják át.

Október 19-én Vasile Dorin Paºca polgármesterrel és Mariaº Ioan alpolgármesterrel az Integrált Városfejlesztési Tervrõl és a Turisztikai Információs Központról a városházán beszélgettem. Midketten hangsúlyozták, hogy a fentebb elsorolt megvalósítások nemcsak az õ érdemeik, hanem csapatmunka, a helyi önkormányzat összehangolt tevékenységének az eredménye.

Boczor József

A Turisztikai Információs Központ Felsõbánya alsó részén,

a 18-as országos fõút mellett található.

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek