GaGa
2024. július 24., szerda Kinga, Kincső napja
árfolyam:
1 euro = 4.9729 RON
1 dollár = 354.1460 RON
100 forint = 0.0547 RON

A belügyminiszter jelentést kér az unionista tüntetésről bekísértekkel kapcsolatban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Dragoş Tudorache belügyminiszter jelentést kér a csendőrségtől az Acţiunea 2012 által szervezett tüntetésen történtekkel kapcsolatban - írja a belügyminisztérium által az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményben.


A miniszter azt mondta: nem habozik fellépni a csendőrök ellen, ha azok túllépték hatáskörüket. 

A csendőrök arra kaptak utasítást, hogy ne avatkozzanak a tüntetésbe csak annyira, hogy biztosítsák a résztvevők biztonságát és azt, hogy zavartalan legyen a forgalom a környéken. 

A csendőrség szerint az engedélyt a következőképpen adták ki: 14 és 17 óra 30 perc között menetelés a Hanul lui Manuc- Universităţii tér- Romană tér -Victoriei tér útvonalon, 17.30-tól 18 óráig pedig beszédek hangzanak el a Victoria téren. 

A menetelés öt részvevőjét a csendőrök szombat délután bekísérték a rendőrségre, mert megpróbálták áttörni a csendőrkordont, köztük George Simiont, az Acţiunea 2012 Uniós Platform elnökét 

Mihai Vornicu százados, a fővárosi csendőrség képviseletében bejelentette, hogy George Simiont, az Acţiunea 2012 Uniós Platform elnökét és további három másik személyt, a közrend megzavarásáért, egyenként 3000 lejre megbírságolták.

George Simion bejelentette: panaszt tesz a csendőrség ellen. 

"A csendőrök elhurcoltak a helyszínről. Nem akartam velük tartani, de letépték a ruhámat és megvertek. Logikus lenne, hogy Cioloş kormányfő és a belügyminiszter számon kérje tetteiket a csendőröktől. Ha a politikai pártok annyira a mi pártunkon vannak, csak szóljanak, hogy hány órára jöjjünk holnap a székhelyeikhez, és mi jövünk" - hangoztatta Simion. 

Simion azt mondta: ő nem próbálta áttörni a csendőrkordont. 

Kifejtette: addig marad az Egyetem téren, amíg Dacian Cioloş miniszterelnök, és a politikai pártok elnökei szóba állnak az Acţiunea 2012 Uniós Platform képviselőivel és, ilyen vagy olyan formában, felvállalják az egyesülés ügyét. 

Az Acţiunea 2012 Uniós Platform szombaton szervezte Bukarestben a Harc Besszarábiáért című menetelését, amelyen azt kérték a politikusoktól, hogy vállalják fel Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésének ügyét. 

A platform ugyanakkor vasárnap délben két óráig vár állásfoglalást a politikusoktól Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésének ügyében. 

"Dacian Cioloşt, Liviu Dragneát, Alina Gorghiut, Călin Popescu-Tăriceanut, Traian Băsescut és Nicuşor Dant várjuk az utcára, hogy országprojektként felvállalják az egyesülés ügyét. Határidő: vasárnap, 14 óra. Az Egyetem téren barikádot emelő unionisták azt mondják: nem mozdulnak onnan, amíg Dacian Cioloş miniszterelnök és a fontosabb politikai pártok képviselői fel nem vállalják, hogy támogatnak egy, a parlament által elfogadott Egyesülési Nyilatkozatot a Moldovai Köztársasággal, és hogy az egyesítést országprojektnek tekintik, az összes ebből fakadó következménnyel együtt" - írja az Acţiunea 2012 közleményében. 

"Elegünk van abból, hogy az egyesülés témáját, demagóg módon a választási kampányban használják. Tetteket akarunk, nem szavakat! 2018-ban a Moldovai Köztársaságban népszavazást tartanak az egyesülésről, és ennek a román parlament elébe kell hogy menjen az Egyesülési Nyilatkozat elfogadásával"- fejtette ki George Simion.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek