GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

25. születésnapját ünnepelte a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjasok Egyesülete

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai Bábszínházban július 9-én megtartott 25. születésnapi ünnepséget az egyesület elnökének, Barcsy Lajosnak a köszöntõje nyitotta. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Ludescher István alpolgármester és Vida Noémi területi RMDSz-elnök.


Egy negyedszázad (1990-2015) nagy idõ; Barcsy Lajos kiemelte, hogy a ’89-es változásokkal megkezdõdött a civil szféra kialakulása, ez az egyesület a rendszerváltás pozitív eredményei közé sorolható. 25 éve történt, hogy a testvérváros, Szolnok pedagógus klubjának vezetõje kezét nyújtotta a nagybányai pedagógusok, majd a kellõ érdeklõdés hiánya miatt, a nyugdíjasok felé, így született meg a szóbanforgó egyesület.

1996-ig az elnöki tisztséget Pacsa Klára alapító tag, majd õt követve napjainkig Barcsy Lajos tölti  be. Az évek során bebizonyosodott, hogy a tagoknak sokoldalú mûvészi tehetségük van.

Az egyesület Teleki Blanka nevét vette fel. Büszkén vállalja az egyesület ezt a nevet, ami egyrészt a viselõje iránt tanúsított tisztelet, másrészt pedig a vállalt feladatok komolysága terén tükrözõdik vissza.

De inkább álljon itt néhány ilyen feladat, hiszen ezek önmagukért beszélnek:

2001-ben versmondó  találkozó indult szépkorúak számára.

2006-ban egy kis csoport ellátogatott a kufsteini börtönbe, ahol a tiszteletadás jeleként Teleki Blanka és Leöwey Klára cellájában emlékkoszorút, emléklapot és plakettet helyeztek el.

Koltón a Szolnoki Pedagógus Nyugdíjas Klub elnöke, Ferencz Tiborné kezdeményezésére Koltón Petõfi Sándor-Szendrey Júlia páros szobor avatása történt.

A nagybányai egyesület az alábbi klubokkal áll kapcsolatban (a kapcsolatok kialakításának sorrendjében):

- Szolnok város Nyugdíjas Pedagógusok Közössége 

- felsõbányai Fizely Sándor Nyugdíjas Szervezet 

- Hollósy Simon Mûvelõdési Egylet, Máramarossziget

- „Barátság” Idõsek Klubja, Aknasugatag

- nyíregyházai Körúti Nyugdíjas Egyesület

- Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetsége, Szalonta

- nyíregyházai Konzervgyári Egyesület

Nem feledkezhetünk meg támogatóikról sem: Illyés Alapítvány, Communitas Alapítvány, Frauenbach, Plastunion, Zup Demi Com, Compact, Maravet, Flesch Pál, Ermosa, magánszemélyek.

Könyvajándékokkal járultak hozzá a versmondók díjazásához a következõ kiadók: Líra és Lant – Budapest, Pólus Könyvkiadó – Kolozsvár, Mentor Könyvkiadó – Marosvásárhely, Jelenkor Könyvkiadó – Pécs, Heltai Gáspár Könyvtári  Alapítvány – Kolozsvár.

Barcsy Lajos  ünnepi beszédét egy oda illõ Máray Sándor-idézettel fejezte be.

Mánc Róbert Lóránt szavalásával folytatódott az ünnepség, kihangsúlyozván azt, hogy a lelki fiatalság nem csak a fiatalok kiváltsága.

A Krizsanovszki-házaspár vidám jeleneteket adott elõ, így fokozván a meghitt hangulatot.

Fazekas Magdolna külön erre az eseményre írt, a lelkes csapatról szóló versét adta elõ.

A nyíregyházai színjátszó csoport nagy lelkesedéssel érkezett, amellyel a hallgatóságot is hamar „megfertõzte”. Több tánccal rukkoltak elõ: volt polka, háromféle népi tánc, majd egy operettduettel zárult lendülettel és ugyanakkor harmóniával telített elõadásuk.

Juhász Klára kalotaszegi esperes asszony az öregség nehézségeirõl és leginkább szépségeirõl beszélt.

A szervezõk köszönetet mondtak Lakatos Nella pedagógusnak, aki a szavalóversenyeket 10 éven keresztül vezette.

Emléklapokat adtak át azon egyesületek képviselõinek, amelyekkel a nagybányai nyugdíjas klub az évek folyamán kapcsolatban állt. (Varga Gábor)

Bányavidéki Új Szó

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Ambrus István mkl 2019.03.05 20:18:16
A cikkbeni nyugdíjas klubok felsorolásából hiányzik a ' Martonvásári Dobos Károly nyugdíjas klub.' Továbbá 20.000 Huf-al járult hozzá a Teleki Blanka Nyugdíjas klub 2006-évi Kufstein-i utazásukhoz. Továbbá 4.000,-huf-al járult hozzá a Petőfi-Szendrei szobor készítéséhez.
Ambrus István László Mkl Martonvásárért-díjas Martonvásári Nyugdíjas klub elnöke


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek