GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

130 éve avatták fel a szatmári színház épületét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Azt a színházépületet, amely ma is a két szatmárnémeti színtársulat otthona, 130 évvel ezelőtt adták át. A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.


Január 14. és 17. között ünnepel a szatmári közösség és a szatmári színházi élet. Pontosan 130 évvel ezelőtt adták át ugyanis azt a színházépületet, amely ma is a két szatmárnémeti színtársulat otthona.


Az épület alapkőletétele 1889. május 18-án volt, majd 1892. január 14-én adták át, ünnepélyes megnyitó keretében (a kiemelt érdeklődés miatt a nyitóeseményt 15-én megismételték). Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

„Szatmár város történetében 1892. január 14-ike díszes lapot fog betölteni… A színház előtti tér, ma jóval az előadás kezdete előtt — dacára a kedvezőtlen időjárásnak — tömve volt kíváncsi tömeggel, mely, ha részt nem is vehetett a megnyitó előadáson, legalább távoli tanúja akart lenni az ünnepélyességnek. A közönség az alatt sűrűn hullámzott a színház előcsarnokába, s fél nyolc órakor, amikor az előadás kezdetét vette, megteltek az ülőhelyek s páholyok…” — írja a 130 évvel ezelőtti nyitóeseményről a korabeli sajtó.


A Városi Színház (későbbi nevein: Nottara Színház, Kölcsey Színház, Népszínház, Északi Színház) a szó kettős értelmében is fényt hozott Szatmárnémeti életébe. A színház számára készült első villanytelepről nemcsak az épületet, de a színház utcáját és a régi városközpont néhány fontosabb útját is megvilágították — az épületen belül immár 130 éve zajló értékteremtő művészi munka pedig kétségtelenül a szellem és a kultúra világosságát biztosította minden korban a város lakói számára. A színházépületet ünnepelve a színház fogalmát, a színházművészet több évszázados szatmári hagyományait is ünnepeljük tehát, bizonnyal tudva, hogy a színház maga is lámpás; fényét követve nekünk, szatmáriaknak — 130 esztendeje immár — nem kell többé sötétben botorkálnunk…

Az ünnepi hétvégén a lehetőségekhez mérten megidézik az egykori átadás körülményeit: ahogyan 130 évvel ezelőtt, most is a budapesti Nemzeti Színház művészei lépnek először a szatmári színpad világot jelentő deszkáira. A díszelőadásra, akárcsak egykoron, január 14-én 19.30 órai kezdettel kerül sor.


Az ünnepi hétvége során színpadra lép Szatmárnémetiben a budapesti Nemzeti Színház és a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház. Fellép a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és Brighella Bábtagozata, valamint a Mihai Raicu Társulata. Az ünnepi rendezvénysorozat részeként mutatják be Csirák Csaba színháztörténész két kötetét: az egyik a szatmári magyar színjátszás történetét dolgozza fel 1919 és 1948 között, a másik Czintos Jószef Jászai-díjas művész, a Harag György Társulat örökös tagjának színházi karrierjét dolgozza fel.


A rendezvény programja


Január 14., péntek
Északi Színház, előcsarnok, 17.00: 130 év/színház/történelem kiállításmegnyitó
18.00–19.00: Kávészünet a színházi büfében
Északi Színház, 19.30: Döbrentei Sarolta: Sára asszony, a budapesti Nemzeti Színház előadása.
Rendező: Vidnyánszky Attila.


Január 15., szombat
Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 17.00: Könyvbemutató – A Camil Petrescu Alapítvány és a Teatrul Azi színházi szaklap rendezvénye.
18.00–19.00: Kávészünet a színházi büfében
Északi Színház, 19.30: Radu Tudoran: A szegény lányok városa, a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház előadása.
Rendező: Radu Afrim.


Január 16., vasárnap
Iparosotthon, bábszínházi terem, 11.00: G. Szász Ilona: Tótágas, avagy bolond mesék, a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadása.
Rendező: Bartal Kiss Rita.
Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 16.00: Könyvbemutató. Csirák Csaba: Huszonkilenc színházi évad Szatmárnémetiben. A szatmári magyar színjátszás története 1919 és 1948 között.
Északi Színház, 18.00: Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása.
Rendező: Sardar Tagirovsky.


Január 17., hétfő
Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 17.00: Könyvbemutató. Csirák Csaba: Czintos József, a konok idealista
Északi Színház, 19.30: Stela Giurgeanu: Egy tökéletes hullám anatómiája, a Szatmárnémeti Északi Színház Mihai Raicu Társulatának előadása.
Rendező: Tudor Dreve.

(frissujsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek