GaGa
2024. július 16., kedd Valter napja
árfolyam:
1 euro = 4.9700 RON
1 dollár = 352.8944 RON
100 forint = 0.0545 RON

12000 lejes büntetést szabtak ki a Székely Szabadság Napjának szervezőire

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Maros megyei csendőrség a Székely Szabadság Napjának szervezőjére az Izsák Balázs által képviselt Siculitas Egyesületre törvényellenesen szabott ki 12.000 lej értékű büntetést.


Az ajánlott levélben kézbesített jegyzőkönyv megállapítja, hogy „a rendezvény szervezőjeként arra bíztatta a résztvevőket, hogy menjenek prefektúra elé, amelyre nem volt engedélye, nem tartva tiszteletben a kijelölt helyszín határát, vonulás közben pedig nem tette meg a törvényes intézkedéseket, amikor a tüntetők zavarkeltő cselekedeteket követtek el és megpróbálták az úttestet elfoglalni.” Ezért a csendőrség a szervezőt a 60/1991 számú törvény 26 cikkének a., b.,c., pontjai alapján 8000, 3000, és 1000 lejre bírságolja. 
 

A 60/1991 számú törvény 26 cikk a) pontja mindössze a bejelentetlen, bejegyezetlen vagy a betiltott rendezvények megtartásának a büntetését írja elő. Ezzel szemben a szervezők a bejelentési kötelezettségüknek eleget tettek, rendezvényt betiltó polgármesteri határozatot pedig nem kaptak mind a mai napig. A törvény 26. cikk b) pontja szerint büntetést von maga után, ha a szervezők nem tartják tiszteletben az időpontot, a helyszínt, és az útvonalat. Ezzel szemben az események ebből a szempontból is megfeleltek az előzetes bejelentésbe foglaltaknak. A törvény 26. cikk c) pontja szerint büntetést von maga után, ha a szervezők nem szakítanak meg egy nyilvános nagygyűlést, ha az rendbontásba torkollik. A törvény azt is megállapítja, (12.i) hogy a rend helyreállítása után a megadott időkeretekben lehet folytatni a rendezvényt. Ilyen helyzet azonban nem volt, a csendőrség részéről sem érkezett olyan jelzés, hogy félbe kell szakítani a nyilvános gyűlést, ezért a 26 cikk c. pontjával indokolt büntetés is megalapozatlan. 

Ezek alapján megállapítható a csendőrség törvényellenesen szabott ki büntetést a Székely Szabadság Napjának szervezőjére, ezért a szervező a bíróságon fogja megtámadni a büntetést megállapító jegyzőkönyvet. 

A Székely Nemzeti Tanács Sajtóirodája

(erdely.ma)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Brown Jó nap, Jelenleg Párizsban, Franciaországban vagyok, és azt szeretném ajánlani mindenkinek, (...)

Komoly és megbízható ajánlat Szia, nehéz anyagi helyzetben van? Sürgősen pénzre van szüksége projektjei (...)

Megfizethető hitel ajánlat Nehéz anyagi helyzetbe került, és nem tudja, hová forduljon, mert a bank valamilyen okból (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek