rmdsz
2024. július 07.,  Appolónia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Több tízezer kitelepített magyarnak állít emléket a hamarosan Erdélyben is látható dokumentumfilm

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az erdélyi közönségnek is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet, amely Baska József festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel, emellett annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából. Az alkotást – amely a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el – július 9-én Sepsiszentgyörgyön, július 10-én pedig Kovásznán vetítik.


1947-ben, egy januári éjszakán két felnőtt és négy gyermek indult el Rozsnyóról a magyar határ felé. A felvidéki Baska család – Baska György földműves és felesége, valamint négy gyermekük – szekérháton menekült a kitelepítés utolsó hulláma, a jogfosztottság és az erőltetett szlovakizáció elől. Az akkor 12 éves Baska József életének alapélményévé vált a menekülés, a szekér később alkotói világának visszatérő motívuma lett.

Magyarország érdemes művésze, a Munkácsy Mihály-díjas festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel a Baska magyarul beszél című dokumentumfilm, amelynek erdélyi premierjére 2024. július 9-én Sepsiszentgyörgyön kerül sor. Az alkotást 18 órától vetítik a Művész Moziban, utána Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője beszélget Baska Barbarával, a dokumentumfilm írójával és rendezőjével.

A Magyar Mozgókép Fesztiválon nemrég a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat elnyert alkotást július 10-én 18 órától Kovásznán, a Kovászna Megyei Művelődési Központban vetítik, szeptemberben pedig Csíkszeredában tekintheti meg a közönség.

„Ez nem csupán édesapám, Baska József, hanem tízezrek közös története, amely a mai napig több százezer emberre – gyerekekre, unokákra, leszármazottakra – van hatással” – mondja Baska Barbara grafikusművész, operatőr, rendező. A Baska magyarul beszél annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából, de olyan kérdésekre is választ keres, mint hogy képes-e a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani, és hogy az utánunk következő nemzedéknek vajon csak kérdéseinket adjuk-e tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk.

Az alkotás premierjére 2023 novemberében került sor. 2023 vége óta a Libri és a Líra könyvesboltjaiban is kapható a Baska magyarul beszél című könyv is – Baska József ugyanis naplóbejegyzésekben is megörökítette gyermekkori élményeit és a család Magyarországra menekülésének történetét.

Forrás: Maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly megbízható gyorshitel ajánlat magánszemélyek között Úr és felesége Sürgős kölcsönre van szüksége vágyai, projektjei megvalósításához, (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek