GaGa
2024. augusztus 21., szerda Sámuel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9769 RON
1 dollár = 364.3531 RON
100 forint = 0.0536 RON

Nyugdíjak újraszámolása: volt, aki elájult, amikor meglátta, mennyivel csökkent a járandósága

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az új nyugdíjtörvénynek áldozatai is vannak, hiszen súlyosan érinti azokat, akiknek rövidebb a járulékfizetési időszakuk, viszont nehéz körülmények között dolgoztak, például a bányászok, vasutasok, olajipari- és acélmunkások. Amikor a postás megérkezett az újraszámolási határozattal, volt, aki elájult, amikor meglátta, hogy keményen lecsökkent a nyugdíja, számolt be a Digi24.


Sokott kapott az idős Vasile, aki egész életében mozdonyvezetőként dolgozott, amikor átadta a postás a nyugdíja újraszámolásáról szóló határozatot. Különösen nehéz munkakörülményei kifizetődtek, amikor nyugdíjba vonult, hiszen több mint 7000 lejt kapott eddig. Az újraszámolás után azonban több mint 2500 lejjel csökkentették a nyugdíját: 7300-ról 4800 lejre. Vasile Apătroaiei fűtőként is dolgozott az elején gőzmozdonyon, egész szolgálati ideje alatt nehéz körülmények között tevékenykedett, nem érti, hogyan lehetséges a csökkentés egy élet kemény munkája után, panaszkodott a Digi24-nek.

Rodrigo Maxim, a Román Államvasutak Személyszállító Vasúti Dolgozóinak Egyesülete elnöke szerint azok, akik különleges munkakörülmények között dolgoztak, mint például a mozdonyvezetők, a mozdonyvezető-helyettesek és a mozdonyvezető-oktatók, most veszítenek, mivel megszűnnek a korrekciós indexek. A bányászok hasonlóképpen jártak. A vájárok járulékfizetési időszakát – 20 év munkaviszony után – az újraszámolások során hiányos járulékfizetési időnek nyilvánították, ezért a nyugdíjuk akár a felére csökkenhet. „A nyugdíjpénztárak becsapták a bányászokat és az energetikai dolgozókat, mi pedig bírósághoz fordulunk. Amikor kiszámítják a nyugdíjat, a földalatti munkások esetében elvégzik azt a 13 és 15 éves csökkentést, és eszerint számítják ki az összeget. Vannak olyan embereink, akiknek nagyon-nagyon alacsony a nyugdíjuk, akiknek így akár felére csökkentették a nyugdíját” – magyarázta Constantin Crețan, a Munkások Országos Szövetségének elnöke.

A Nyugdíjpénztár vezetője a Digi24-nek adott interjúban azt mondta, hogy a különleges és speciális munkakörülményekkel rendelkezőket nem büntetik, hanem ők továbbra is élvezhetik a munkacsoportjuk előnyeit. Az ő nyugdíjuk azonban az év elejétől nem lesz indexált. Daniel Baciu, az Országos Nyugdíjpénztár elnöke azt nyilatkozta, azért nem indexáltak, mert ezeknek az embereknek eleve megnövelt összegű nyugdíjuk van. „Az alattuk lévő többi nyugdíjasnak először fel kell zárkóznia ehhez az összeghez, és akkor mindannyiuké ugyanannyival emelkedik. A pontszám számít. A nyugdíj nem csökkent. Az emberek ugyanazt a nyugdíjat kapják” – mondta Baciu.

A mintegy 720 ezer nyugdíjasnak – aki az újraszámolás után kisebb járandóságot kap – meg kell várnia, amíg a nyugdíj új, az inflációhoz igazított összege meghaladja a jelenlegit, mielőtt emelést kaphatna, azaz nem kapnak semmi pluszt, amikor az indexálás 2025-ben életbe lép.

Forrás: maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


ff
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és megbízható hitel ajánlat Gyorsan és hatékonyan szeretné megoldani pénzügyi helyzetét, vagy minden kötelezettségét (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
ff
banyavidek