GaGa
2024. augusztus 14., szerda Marcell napja
árfolyam:
1 euro = 4.9764 RON
1 dollár = 360.3486 RON
100 forint = 0.0543 RON

Meghalt Roberto Linguanotto, a tiramisut megalkotó cukrászmester

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

81 éves korában meghalt Roberto Linguanotto, a modern, ma ismert tiramisu feltalálójának tartott cukrászmester – írja az olasz Sky TG24.


Linguanotto a desszertet akkor fedezte fel újra és hozta ismét forgalomba, amikor az 1960-as években, pályafutása kezdetén egy Treviso központjában található neves étteremben dolgozott. A desszertet a klasszikus zabaglione (egy olasz desszert, vagy néha ital, amelyet tojássárgájával, cukorral és édes borral készítenek) változataként, a közeli találkozók alkalmául szolgáló helyet látogató férfiaknak tervezték.

Linguanotto állítólag nagyon népszerű volt kollégái körében, annak ellenére, hogy félénk és tartózkodó volt. Sok évet töltött külföldön, mielőtt visszatért volna szülőföldjére, Veneto régióba. Nem véletlen, hogy a férfi halálhírére még Veneto tartomány elnöke is reagált. Luca Zaia azt írta, hogy Roberto Linguanotto fordulópontot jelentett a cukrászatban. „A tiramisu ma már világszerte elismert kulináris kiválóság, és ez a hatalmas siker az ő mesteri cukrászmesterségének és azon törekvésének is köszönhető, hogy velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tette” – fogalmazott.

Ado Campeol, akinek éttermében, az Alle Beccheriében találhatták fel a világhírűvé vált desszertet néhány éve, kilencvenhárom éves korában halt meg. Egyesek egyébként egészen az 1800-as évekig eredeztetik vissza a tiramisu történetét, de Sienától Piedmontig elég sok hely szeretné magáénak tudni a világhírű édességet. Szintén magáénak mondja a receptet Olaszország északkeleti sarka, Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol állítólag már az 1950-es években felszolgálták azt, míg megint mások szerint már 1891-ben is volt említés Pellegrino Artusi könyvében egy hasonló süteményről, igaz, abban a mascarpone helyén vaj(as krém) szerepel. De olyan verzió is ismert, miszerint az 1670 és 1723 között élt III. Cosimo Medici nagyherceg sienai látogatásának tiszteletére találták fel a süteményt.

Forrás: transtelex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


ff
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

ÚJ AZONNALI ONLINE HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

ÚJ AZONNALI ONLINE HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

ÚJ AZONNALI ONLINE HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
ff
banyavidek