GaGa
2024. szeptember 17., kedd Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = 4.9743 RON
1 dollár = 371.8457 RON
100 forint = 0.0533 RON

Máramarosi magyarság: a választási sikerről, és ami mögötte volt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásokon az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el: négy év kihagyás után visszakerültek a megyei tanácsba, az RMDSZ-es polgármestereknek sikerült újrázniuk és a magyarlakta településeken megtartották a képviseletet, ott pedig, ahol lehetett, növelték is. A nagybányai Főtér Fesztiválon Pintér Zsolt, a megyei RMDSZ-szervezet elnöke, Zahoránszki Brigitta parlamenti képviselőjelölt és Molnár István magyarláposi tanácsos osztotta meg gondolatait a választási siker mögötti tényezőkről és persze a tapasztalatokról.


Pintér Zsolt kiemelte, hogy a nagy győzelmet az sem akadályozta meg, hogy az elmúlt tíz évben a magyarság lélekszáma közel 30 százalékkal csökkent. Meggyőződése, hogy mindez nem valósulhatott volna meg a Máramaros megyében működő két területi szervezet egyesülése nélkül. Az elmúlt három évben egy új csapat került a szervezet élére, amely kellőképpen felrázta a megye magyarságát. A választási sikerhez hozzájárulhatott az is, mondta Pintér Zsolt, hogy idén önállóan indultak a választásokon, így a közösség tagjai láthatták azt, hogy az RMDSZ az már nem csupán egy „román zsebpárt”. Ugyanakkor több településen is körültekintően állítottak jelölteket, mérlegelve, hogy melyik a legjobb járható út – tette hozzá.

Volt olyan település, mint például Szinérváralja, ahol több mint ezer magyar él, mégis a közösség már korábban elveszítette annak reményét, hogy ott valaha ismét lesz egy erős érdekképviselet. Pintér Zsolt szerint ennek ellenére sikerült erőre kapniuk, és a választásokon kétszer annyi szavazatot kaptak, mint a legutóbbi önkormányzati választáson, így a tanácsosok száma egy helyett kettőre nőtt. Van olyan település is, mint Tőkés, ahol a legfrissebb népszámlálás szerint 45-nél is kevesebb magyar él, mégis 52 szavazattal sikerült bekerüljenek a helyi tanácsba.

A választási siker egyik eredménye, hogy nagy valószínűséggel Nagybányán, Sülelmeden és Máramarosszigeten magyar alpolgármestert fog állítani az RMDSZ. Reményeik szerint ugyanez megvalósulhat Felsőbányán, Magyarláposon és Égerháton is. Négy év után visszakerülve a megyei tanácsba – Pintér Zsolt szerint – minden lehetőség adott ahhoz, hogy az RMDSZ megyei alelnöki széket is elfoglaljon.

A sikerek mellett az RMDSZ megyei elnöke megjegyezte, hogy maradtak fájó pontok is. Ilyen például Kapnikbánya, ahol a helyi szervezet nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges aláírásokat, valamint Rónaszék, ahol nem sikerült elérni a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Pintér Zsolt a beszélgetés alatt elmondta: a munka még távolról sem ért véget, ugyanis két olyan választás következik, ahol a megye magyarságának ismét jól kell teljesítenie.

A következő időszak legnagyobb kihívásának tekinti, hogy a soron következő parlamenti választásokon ismét legyen magyar képviselete Máramaros megyének. Egyelőre egyetlen személy jelentkezett a tisztség elnyerésére, Zahoránszki Brigitta. A beszélgetés során elmondta, hogy a következő parlamenti képviselőnek meg kell hallgatnia az embereket, és jól kell ismernie azt a közösséget, amelyet képvisel. Alkalmasságát azzal is alátámasztotta, hogy tíz évig a magyar közszolgáti televízióban tudósított a máramarosi szórványmagyarság helyzetéről, így nincs Máramarosban olyan település, ahol ne járt volna. Emellett a máramarosszigeti magyar kulturális élet egyik mozgatórugója, aki a Hollósy Házban színes gyermekprogramokat és hagyományőrző eseményeket szervez. Megválasztása esetén továbbra is azt a munkát szeretné folytatni, amit elkezdett, és bepótolni az elmúlt négy évben keletkezett űrt. Partnerséget, együttműködést ígért a közösség vezetőivel.

Molnár István a magyarláposi és domokosi összefogás történetét mesélte el, amelynek eredményeként növelték a tanácsosok számát egyről kettőre. Kezdetben elhatárolódott az RMDSZ-től, mert igazságtalannak tartotta, hogy több éven keresztül csak a községhez tartozó Domokosról jutott be önkormányzati képviselő. A választások előtt Pintér Zsolt baráti beszélgetésre hívta a közösség néhány tagját, és ennek keretében jutottak konszenzusra, ami megalapozta az összefogásukat. Mint mondja, a kampány során házról házra járva keresték fel a településeken élő magyarokat, hogy meghallgassák a gondjaikat. Úgy érzi, hogy az emberek nem fogalmaztak meg túl nagy elvárásokat, és számukra már az is sokat jelentett, hogy volt, aki meghallgatta őket.

Forrás: maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


ff
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

JOGI NEM BANKI HITELT KERES? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli gyorskölcsönt nyújtó online (...)

GYORS ÉS SÜRGŐS HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

Loan Szüksége van kölcsönre vállalkozás indításához vagy személyes szükségleteinek sürgős (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
ff
banyavidek