rmdsz
2024. október 18., péntek Lukács napja
árfolyam:
1 euro = 4.9720 RON
1 dollár = 0.0470 RON
100 forint = 1.2384 RON

KormányON

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ kormányon komoly sikereket tudott elérni Erdély építésében, településeink fejlesztésében, családjaink támogatásában. Az őszi választások tétje, hogy a magyar közösség döntési pozícióba jusson. Ha az RMDSZ ott lesz a kormányon, közösségünk érdekei visszakerülnek a napirendre. És visszakerül a józan ész is a döntéshozatalba.


Ledöntöttük a „nem lehet” falat

„Nu se poate, domnule ministru” – nem lehet, miniszter úr. Mandátumom elején így reagált bukaresti kollégám arra a tervre, hogy a több méteres hóban gyalogosan menjünk fel az Omu-csúcsra. Pár nap múlva ott voltunk 2505 méteren, és a meteorológiai állomás felújításáról egyeztettünk.

A következő két évben minden nap ledöntöttük a „nem lehet” falat. Mentalitásváltást indítottunk el a környezetvédelemben, olyan reformokat, amelyek túlmutatnak a politikán. Visszaszorítottuk az illegális fakivágást, és több tíz millió lejből indult el az újraerdősítés Székelyföldön. Új iparágat hoztunk létre a napelemes programmal, vállalkozásokat és közel 80 ezer családot támogattunk. Bebizonyítottuk, hogy el lehet indítani a betétdíjas rendszert, és már ma is tisztább a környezetünk.

Egyetlen dologról viszont mi mondtuk azt, hogy nem lehet. Nem lehet fontosabb a medve, mint az ember. Mára ezt a többség is megértette. Van eszközünk a veszélyes medvék ellen, és vadászattal tudjuk visszaszorítani a túlszaporodást.

A közösségért dolgozni küldetés, és az eszközeink akkor a legjobbak, ha az RMDSZ kormányon van.

Tánczos Barna

Nem csak betont, jövőt építünk

Amikor márciusban az új kézdivásárhelyi bölcsőde avatóján voltam, már jól ismertem az udvaron álló óriás zsiráfot, a színes homlokzatot, hiszen az épület makettje mandátumom alatt ott állt a miniszteri irodámban. Mégsem az ismerős épületnek örültem, hanem a vidám, éneklő-nevető kisgyerekeknek, akik megtöltötték azt. Értük dolgoztunk az elmúlt négy évben. A családokért, a gyermekvállalás bátorításáért építünk 255 új bölcsődét országszerte az RMDSZ bölcsődeépítési programjában.

Számomra a fejlesztési miniszteri munka 905 napot jelentett a helyi közösségek fejlődésének szolgálatában. A helyreállítási alapból minden rendelkezésre álló pénzt odaítéltünk az önkormányzatoknak, és rekord összegű közművesítési programot indítottunk. Ebből újulnak meg az utak, épül a víz- és csatornahálózat Erdély-szerte. Csak Bihar megyébe 1 milliárd euró beruházást hoztunk haza a fejlesztési minisztériumból. Ez iskolákat, lakásokat, uszodákat, felújított utakat, megújult műemlékeket jelent, vagyis jobb életkörülményeket az itt élőknek.

Ezeket az eredményeket is meg kell védenünk, és biztosítanunk kell, hogy a magyarok nyertesei legyenek a közigazgatási átszervezésnek. Erre az a legjobb garancia, ha az RMDSZ visszakerül a kormányba.

Cseke Attila

Futni, de nem megfutamodni

Aki ismer, tudja, többször is futottam már maratont. Szeretek szaladni, de nem megfutamodni. Mostanra tudhatják ezt a bukaresti parlamentben hangoskodó szélsőségesek is, akik az elmúlt négy évben minden eddiginél erősebben sértegették és támadták közösségünket. Az RMDSZ parlamenti munkája sokszor a magyar közösség védelméről szólt az elmúlt négy évben. Mert velünk ordítozott George Simion a parlament folyosóján és az ülésteremben, de valójában a magyarokat támadta. Ezért sokszor el Kellett mondanunk: büszkék vagyunk szimbólumainkra, és több tiszteletet kérünk, mert ebben az országban mi, magyarok értéket képviselünk. Nemcsak hadakoztunk, építkeztünk is. Amíg az RMDSZ kormányon volt, megvédtük a családokat az elszabaduló energiaáraktól, kibővítettük a kisebbségi oktatásról szóló jogokat az új tanügyi törvényben, és növeltük a gazdáknak járó támogatásokat. Nem kérdés, továbbra is olyan törvénytervezeteket nyújtunk be, amelyek a közösségünk érdekeit szolgálják, de nem mindegy, hogy ellenzékből vagy többségből tesszük ezt.

Csoma Botond

EZ AZ RMDSZ EREDMÉNYE

- 65 milliárd lejes közművesítési program: UTAK, VÍZ- ÉS CSATORNAHÁLÓZAT TELEPÜLÉSEINKEN

- Az országos bölcsődeépítési program: 255 korszerű és környezetbarát bölcsőde

- Az építkezési reform: gyorsabb és biztonságosabb építkezés

- A betétdíjas rendszer: 7 milliárd palackkal kevesebb a természetben

- Vadászható a barna medve: MEGVÉDJÜK AZ EMBERI ÉLETET

- 8 milliárd lej közvetlen támogatást a családoknak a környezetvédelmi programokból

- 370 millió euró támogatás a gazdáknak és gazdálkodóknak

- Az energiaárak befagyasztása: MEGVÉDTÜK a családokat és a vállalkozásokat

- Az új tanügyi törvény: bővített kisebbségi jogok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Kölcsön magánszemélytől csalás nélkül Hitelek váltógaranciával problémás ügyfeleknek is. Kölcsön magánszemélytől csalás és (...)

Kölcsön magánszemélytől csalás nélkül Hitelek váltógaranciával problémás ügyfeleknek is. Kölcsön magánszemélytől csalás és (...)

Gyorskölcsönök 30 perc alatt minden dolgozónak Email: isabellemonica9@gmail.com Üdvözöljük, magánhitelező vagyok, amely alacsony, 3%-os kamatozású hiteleket kínál. A gazdasági területen 5 000 eurótól 10 000 000 euróig kínálok kölcsönöket E-mail: isabelle Gyorskölcsönök 30 perc alatt minden dolgozónak Email: isabellemonica9@gmail.com (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
ET
rmdsz
banyavidek