GaGa
2024. július 16., kedd Valter napja
árfolyam:
1 euro = 4.9700 RON
1 dollár = 352.8944 RON
100 forint = 0.0545 RON

Kezdődhet a trófeavadászat – hosszú távon csak így lehet kezelni a medvepopulációt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A medvepopuláció túlszaporodása komoly problémát jelent az emberi élet biztonságára, a gazdákra és a háztartásokra nézve: „Ezért a beavatkozás szükségessége vitathatatlan."


Rendkívüli ülésszak keretében fogadta el a képviselőház, döntéshozó fórumként az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely szakemberek által elkészített tanulmány alapján vezetné be a medvepopuláció szabályozását Romániában. Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére, és a szaktanulmányok alapján meghatározott éves megelőzési kvótákat vezetnek be.

Megoldáskeresés

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat Romániában, amely 2016 óta folyamatosan megoldást keres a medvepopuláció túlzott elszaporodása miatt az ember és a medve békés együttélésének biztosítására. Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter irányítása alatt az RMDSZ egy átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki erre a célra. Azonban egy újabb tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció felismerje: az emberi élet védelmében határozott lépésekre van szükség.

Megbomlott egyensúly

Csoma Botond: Nekünk, törvényhozóknak az a felelősségünk, hogy egyensúlyt teremtsünk, és 2016 óta most az egyensúly megbomlott. A szaktanulmányok is azt mutatják évek óta, hogy a barnamedve populáció elszaporodott és egyre több a medvetámadás is. Az a feladatunk, hogy hosszútávon biztos alapokra helyezzük a medvepopuláció kezelését.

Világos üzenet

Tánczos Barna: „egy újabb szörnyű tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció belássa, az emberi élet védelmében határozott lépésre van szükség.  A törvény elfogadása sajnos nem hozza vissza az áldozatokat, nem orvosolja azokat a károkat, amelyeket a medvék okoztak az utóbbi években, de világos üzenet, hogy a kormánytöbbség is belátta, a medvekérdést komolyan kell venni, és az emberi élet védelme kell legyen az első.

 

Az RMDSZ által kidolgozott törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe és ezt követően gyakorlatba kell ültetni.

Forrás: friss.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Brown Jó nap, Jelenleg Párizsban, Franciaországban vagyok, és azt szeretném ajánlani mindenkinek, (...)

Komoly és megbízható ajánlat Szia, nehéz anyagi helyzetben van? Sürgősen pénzre van szüksége projektjei (...)

Megfizethető hitel ajánlat Nehéz anyagi helyzetbe került, és nem tudja, hová forduljon, mert a bank valamilyen okból (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek