rmdsz
2024. július 02., kedd Ottó napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Aláírták a pribékfalvi Teleki-kastély felújítási szerződését

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hegedüs Csilla, az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója aláírta a pribékfalvi Teleki-kastély felújítási szerződését a Máramaros Megyei Tanáccsal.


A szerződés értéke 13 millió euró, és az egész megye számára, különösen Pribékfalva turisztikai fejlesztése szempontjából, felbecsülhetetlen előnyt jelent. 

„Ez a pillanat fontos győzelmet jelent a történelmi emlékmű helyreállítására és hasznosítására irányuló erőfeszítéseinkben, amelyet multifunkcionális kulturális központjává alakítunk át. A kastély nemcsak történelmi örökségünk szimbóluma lesz, hanem a helyi közösség fontos helyszíne is. Kulturális és ismeretterjesztő rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz, de lehetőség nyílik gyermektáborok szervezésére is” – mondta Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke.

A Máramaros Megyei Tanács megvásárolta a korábban magánkézben lévő Teleki-kastélyt, amely már leromlott állapotban volt. 

2021 végén a tetőzet teljesen megsemmisült, ami az egész építmény szerkezetét veszélyeztette. Gyorsan intézkedtek a tetőzet rögzítésére, s a javítások megakadályozták a kastély összeomlását.

2022 folyamán elkészült a felújítási munkálatokhoz szükséges műszaki dokumentáció komplex folyamata.  

2023-ban benyújtották a pályázatot, amelyre 13 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújtottak. 

(felújítási terv)

A megyei tanács első lépése az volt, hogy megkezdte a kastély melletti területek kisajátítását azzal a céllal, hogy kertjét kulturális rendezvényekre alkalmas rekreációs térré alakítsa. A felújítási terv nem volt mentes a kihívásoktól. Minden szakasz alapos tervezést, jelentős erőforrásokat és sok kitartást igényelt. A kastély kezdeti megvásárlásától, a műszaki dokumentáció kidolgozásán át a finanszírozás megszerzéséig, minden lépés fontos volt, és szoros együttműködést jelentett a megyei tanács csapata, az illetékes hatóságok között.

(forrás: maramedia.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és komoly hitel ajánlat Üdvözöljük, hölgyem és uram! Magánszemélyek vagyunk, akik kölcsönt kínálunk (...)

Gyors és komoly hitel ajánlat Üdvözöljük, hölgyem és uram! Magánszemélyek vagyunk, akik kölcsönt kínálunk (...)

Gyors és komoly hitel ajánlat Üdvözöljük, hölgyem és uram! Magánszemélyek vagyunk, akik kölcsönt kínálunk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek